IslamBosna.ba- Među neprocjenjivim koristima velikih nesreća i emocionalnog šoka kojih ih prati je razbijanje pogrešnih matrica koje smo izabrali kako bismo razumjeli svijet. Među najčešćim obrascima razumijevanja svijeta koji propadaju tokom nedaća su:

  • Dobre stvari se dešavaju dobrim ljudima…
  • Nesreće su kazna zlim ljudima..
  • Kada vam se dogodi nedaća i pokažete strpljenje, olakšica će uskoro uslijediti.
  • Allah će način na koji svaki tiranin okonča svoj život učiniti poukom za ostale.

Premda ova matrica razumijevanja svijeta nije u potpunosti pogrešna, ona se ne mora nužno dogoditi svakoj osobi i u svakoj situaciji. Naš svijet prati sistem zakona koji su astronomski znatno složeniji od toga, ali ćete uvidjeti da gore navedeno ljudi naširoko prihvataju jer im pomaže da žive, budu optimistični i pronađu nadu. Oni to vole zvati dobrim pretpostavkama o Allahu, a ja volim da to zovem- govorenje Allahu kako se stvari moraju događati.

Ovaj svijet nije Džennet, niti je mjesto nagrađivanja. Ponekad njegovi dani mogu slijediti gornju matricu jer užarenoj pustinji je potreban povremeni povjetarac kako bi olakšao njezinu žestinu, kao što je potrebna i oaza u njezinim udaljenim kutovima da bi spriječila očaj. Ali, opet, ovaj svijet je znatno složeniji od toga da bude vođen jednim neiscrpnim pravilom, a Allah nas nije obavijestio u 6 hiljada ajeta Kur’ana ničim više od činjenice da je ovaj život iskušenje kojim će Allah ispitati vaše ponašanje.

Imati dobro mišljenje o Allahu je vjerovanje da što god vam se dogodi je prilika da izvučete svoje najbolje kvalitete. Imati dobro mišljenje o Allahu je vjerovanje da će On iz vas izvući vašu najbolju verziju i to djelovanjem zasnovanim na tom vjerovanju. Vjerovanje da vas Allah više voli od Svojih poslanika i najboljih robova  koji su prošli kroz najveće nedaće a to im je samo povećalo vjeru i potčinjavanje, nije dio dobrog mišljenja o Allahu.

Život je putovanje užarenom pustinjom, onom gdje se se sunce ciklično pojačava, onda smiruje, a zatim zalazi, a u rijetkim situacijima pojaviti će se hladni dašak vjetra. Morate biti strpljivi kada se sunce intenzivira, kada njegove noći postanu tamne i pokazati zahvalnost za njegov ugodni povjetarac i kapi kiše, i čekati Ahiret za koji ste radili- jer to je pravi život, a kome god Allah podari svoju naklonost nikada ništa ne može naštetiti.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Ahmed Salim

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba