“Ovako impresivan odziv na prijemu povodom otvaranja kancelarije govori koliko je visok stepen uvažavanja koji uživa naša pokrajina širom Evrope”, rekao je vojvođanski premijer Bojan Pajtić u obraćanju brojnim zvanicama, među kojima su bili zvaničnici iz EU, diplomate i funkcioneri regionalnih predstavništava evropskih zemalja, posebno ukazao na veliku tradiciju Vojvodine kao multietničke i veoma trpeljive sredine, te dodao da su to “već odavno evropske vrednosti u Vojvodini”. Vojvođanski premijer je takođe naglasio da je “glavni cilj predstavništva u Briselu da radi na privlačenju investicija iz zemalja EU kao i da nastoji da izdejstvuje sredstva iz regionalnih fondova Unije za fondove u Vojvodini”.

“Vojvodina  jedina regija u Evropi sa šest službenih jezika i to jeste nešto što izaziva fascinaciju kod naših partnera i što nas preporučuje kao region koji Evropi ima itekako šta da ponudi i kada su u pitanju modeli očuvanja nacionalnog identiteta i negovanja dobrih međunacionalnih odnosa na našoj teritoriji”, rekao je Pajtić. “Mi već sada koristimo 95 odsto sredstava koje su nam dodeljene, ali nadamo se da ćemo to još popraviti”, dodao je Pajtić.

Prijemu povodom svečanog otvaranja predstavništva Vojvodine prisustvovali su brojni članovi Evropskog parlamenta, Evropske komisije, ambasadori i predstavnici regiona i gradova u Briselu, među kojima Doris Pak, Jelko Kacin, Ivo Vajgl i mnogi drugi. Predstavništvo Vojvodine u Briselu smeštano je u zgradi Misije Srbije u EU, a na njenom čelu biće direktor pokrajinskog Fonda “Evropski poslovi” Predrag Novikov. Kancelarija Vojvodine je 241. predstavništvo neke evropske regije u Briselu, a svoje kancelarije već duže tamo imaju Niš i Kragujevac.

Prilikom otvaranja Kancelarije Vojvodine u Briselu, a glede svojih nadležnosti, nije prisustvovao ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je inače poznat po tome što svugde stiže, od internacionalnih teniskih turnira širom planete pa do priprema srbijanskih fudbalskih klubova u Austriji.

Bojkotovali otvaranje briselske kancelarije Vojvodine

Nekolicina mađarskih poslanika Evropske narodne stranke pozvali su juče ostale mađarske poslanike ove grupacije partija u Evropskom parlamentu da bojkotuju svečanost otvaranja kancelarije Vojvodine u Briselu. Govoreći o razlozima poziva na bojkot, poslanik Evropske narodne stranke Đerđ Šepflin izjavio je za „Mađar so” da je „ukoliko je zaista reč o kancelariji AP Vojvodine, neshvatljivo zbog čega na otvaranju nisu prisutni i predstavnici Mađara”.

“Vojvodina je višenacionalna pokrajina i čini se u velikoj meri da su vojvođanski Mađari zbog nečeg izostali iz ove priče. Ovako, nije reč o o pravoj vojvođanskoj kancelariji, nego o nečem drugom. Ne znam, naravno, šta je to nešto drugo i upravo to bih želeo da saznam, pa ću zbog toga biti prisutan na otvaranju” – rekao je Šepflin, pojašnjavajući da to čini u ulozi izvestioca, a ne poslanika mađarske nacionalnosti. Povodom izostanka predstavnika vojvođanskih Mađara na svečanosti u Briselu, Šepflin je prokomentarisao da “Demokratska stranka u Srbiji, izgleda, počinje da se odnosi prema Mađarima u Srbiji na istoj nacionalističkoj liniji kao što to čini politika u Slovačkoj i Rumuniji prema tamošnjim Mađarima”.

Vojvodina kao argument o pravom putu Srbije ka EU

Izvestilac Evropskog Parlametna za Srbiju Jelko Kacin, prilikom otvaranja Kancelarije Vojvodine u Briselu u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine, rekao je, pored ostalog, naglasio da je “Vojvodina kao takva, najjači je i najubedljiviji argument koji Srbija mora koristiti kako bi ubedila Evropu da je na pravom putu i da može ne samo dogovoriti nešto, već i implementirati u praksu”.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši pozdravio je otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu i ocenio da je Vojvodina na taj način dobila bitku protiv antievropskih snaga u Srbiji.

“Otvaranje Kancelarije Vojvodine u Briselu predstavlja rezultat jasne i nepokolebljive politike pokrajinske administracije u poslednjih 11 godina”, ocenjuje predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši u saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom portalu vlade AP Vojvodine i dodao: “Poznat je i naš stav da, ako se lobira za interese Autonomne pokrajine Vojvodine, onda to znači da lobiramo za evropsku državu Srbiju.”

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu, ocenivši da je to lepa vest, ali da bi bila još lepša da se dogodila bar dve godine ranije. LSV je ocenila da je, u međuvremenu, “zbog otezanja propušten niz projekata, Vojvodina je izgubila puno novca, a kancelarije u Briselu su pre Vojvodine otvorili i Niš i Kragujevac”.

Sa druge strane, u glas sa dobrom vešću koja je stigla iz Brisela javili su se, valjda slučajno, ultradesničari iz vojvođanskog ogranka partije haškog optuženika Vojislava Šešelja. Potpredsednik Srpske radiklane stranke Milorad Mirčić, ophrvan bukagijama neostvarivog i colštokom mereći sa svih strana kojim putem preskočiti cenzus i eventualno ući u parlament nakon predstojećih izbora, bulaznio je o navodnom “pojačanom pritisaku na potomke Srba kolonista doseljenih posle Drugog svetskog rata da se isele sa svojih imanja, kako bi zemlja i kuće bili vraćeni potomcima nemačkih folksdojčera i mađarskih fašista u Vojvodini”.

Što se tiče komentara čitalaca u medijima glede vesti o otvaranju vojvođanskog predstavništva u EU, reaktivna psihoza slična Mirčićevoj evidentno je izostala, naravno, izuzimajući ozloglašene “patriotske”, klerofašističke i ostale “blood&honour” ekstremnodesničarske internet fanzine. U ostalim medijima komentari publike su u iznenađujućoj meri pozitivni, naročito kada su u pitanju stavovi čitalaca iz Vojvodine. Možda bi bilo previše pa zapitati se zašto ne postoji novije istraživanje (ako je ikada urađeno uopšte), a koje će pokazati koliko građana AP Vojvodine podržava ulazak Srbije u EU. Da li bi u slučaju sprovođenja takvog istraživanja, broj Vojvođana koji žele da ponovo budu deo evropske porodice procentualno bio veći ili manji, na primer, od onih 45,9 odsto, koliko je po zvaničnoj statistici bio odziv na referendumu prilikom donošenja nakaradnog Ustava Republike Srbije iz 2006. godine?

U Statutu Autonomne Pokrajine Vojvodine, u član 1. Osnovnih odredbi, pored ostalog stoji i sledeće: Vojvodina predstavlja sastavni deo jedinstvenog kulturnog, civilizacijskog, ekonomskog i geografskog prostora Srednje Evrope. A ta je činjenica preveliki trn u oku antievropskom klero-političkom nacionalnom stroju u Srbiji.

 

(depoba)

Leave a Reply

*

captcha *