Poštovana Ekselencijo,

Duboko zabrinuti za budućnost grada Mostara mi bivši logoraši logora HVO-a i tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne obraćamo Vam se kao najvišim međunarodnim autoritetima u Bosni i Hercegovini.

Kroz formu provedbe odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o potrebi usaglašavanja Statuta grada Mostara sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine potpuno je jasno da se žele provesti aktivnosti kojima će se zadovoljiti interesi politike HDZ-a koja je u proteklom ratu rušila i devastirala ovaj grad.

Mostar i Vukovar su simboli najvećeg stradanja multietničkih gradova  u proteklom ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Ovi gradovi su namjerno kao gradovi sa najvećim procentom nacionalno miješanih brakova odabrani za svakojake devastacije sa ciljem da se pokaže kako u budućnosti nije moguć zajednički život njihovih građana. Realizatori takve ideje u Vukovaru su bili srpski nacionalisti, dok su to u Mostaru činili hrvatski nacionalisti okupljeni pod političkom zastavom HDZ BiH i Hrvatske. Na žalost svih slobodoljubivih, demokratskih i antifašističkih orjentisanih građana Mostara ratna politika HDZ-a BiH nije poražena, već naprotiv zamaskirana plaštom tzv demokratskih ideja želi po svaku cijenu u miru finalizirati svoj ratni projekt. Na putu realizacije ratnih ideja stoje savjesni građani ovog grada i Statut grada Mostara, koji je 2004. godine donio Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini lord Paddy Ashdown.

Nas 10.000 bivših logoraša iz Mostara, koji smo skoro godinu dana boravili u kazamatima Herceg Bosne sa odobrenjem smo prihvatili aktuelni Statut grada Mostara, jer on je osiguravao ravnopravnost građana Mostara i spriječavao dominaciju bilo kojeg naroda nad drugim narodima i građanima Mostara. Ured Visokog Predstavnika garantirao je da će ovaj Statut biti u cjelosti proveden, što se nažalost nije desilo.

Odlaskom lorda Paddy Ashdown ojačale su snage opstrukcije u HDZ-u, uz stalno isticanje da je takav Statut smetnja provedbi i najobičnijih stvari, uz dalje poticanje svakojakih oblika sagregacije i diskriminacije. U moru plodova takve politike je i nekad čuvena mostarska gimnazija koja egzistira kao projekt ”dvije škole pod jednim krovom”. Ovaj projekt je sramota ovog društva i međunarodne zajednici jer on je raritet 21. stoljeća i nigdje u svijetu ne postoji, izuzev na prostorima  nekadašnje ratne tvorevine Herceg Bosne. Ovakvo školstvo je prepisano iz čuvenog nacističkog ”Zakona o klupama ” koji je odvajao njemačku od židovske djece. Mi bivši logoraši i na desetine hiljada etnički očišćenih građana Mostara na najbolji način smo se osvjedočili da je zločinačka tvorevina Herceg Bosna bila najbolji prepisivač zakona i metoda Hitlerove Njemačke.

Aktuelni Statut grada Mostara smo podržali zbog vjerovanja da on ne dozvoljava nagrađivanje ratne fašističke politike HDZ-a i da kao takav daje solidne osnove za obnovu multikulturalnog i multietničkog života u Mostaru koji je paradigma Bosne i Hercegovine.

Neimplementacija Statuta u svom predviđenom kapacitetu uz dodatne izmjene po principu ”jedan čovjek jedan glas” i ”ukidanje izbornih područja” je izdaja žrtve i demokratskih snaga od strane međunarodne zajednice.

Izmjene postojećeg Statuta bi bile direktna nagrada rušiteljima Mostara jer bi to značilo da je vrijedilo ubijati, silovati, zatvarati, etnički čistiti ”svoje” prostore. HDZ-ovoj politici tzv hrvatski prostori bez Mostara ne znače apsolutno ništa, a sa Mostarom je ostvaren ratni plan o vlastitom entitetu zvao ili ne zvao se on formalno tako. Nagrađivanje zločina predajući Mostar HDZ-ovoj politici je  put u sigurno rastakanje i nestanak Bosne i Hercegovine.

Ovoga mora biti svjestan svako ko se želi smatrati odgovornim političarom prema budućnosti civilizacije.

Istine radi mora se znati da su u pet stoljeća historije Mostara Bošnjaci uvijek bili najbrojniji narod, dok su to Hrvati postali 1993. godine zahvaljujući etničkom čišćenju provedenom prvo nad preostalim Srbima i potom nad Bošnjacima, te naseljavajući bosanske Hrvate u dolinu Neretve kao dio velikog etničkog inženjeringa. Sve je to činjeno da bi se etnički ovladalo ovim prostorima, a što se danas vješto pakuje u tzv demokratske oblande.

Cijenjena Ekselencijo,

Dužni smo napomenuti da je  multikulturalnost i multietničnost kao bitna značajka Mostara na poseban i pozitivan način  respektirana od svih  društvenih uređenja, kako Austro-Ugarske monarhije, Kraljevine Jugoslavije i Socijalističke Jugoslavije. Na taj način uvijek je osiguravana potpuna ravnopravnost njegovih građana bez obzira na nacionalnost. Po prvi put u historiji Mostara tokom i poslije rata ova harmonija je narušena pretvarajući je u njenu potpunu suprotnost.

Tokom proteklih sedam godina imali smo priliku uvjeriti se kako HDZ nepoštivajući Statut grada Mostara nastoji na svaki način majorizirati građane nehrvatske nacionalnosti. Stoga potpuno razumijemo i podržavamo javni istup mostarskog muftije. Muftija je istinito progovorio o svim problemima koji muče građane Mostara i Hercegovine, te nas  postojeće stanje sa najavama narušavanja pravnog okvira jednakopravnosti nesumnjivo podsjeća na ružna vremena unatrag 20 godina kada se slutila velika oluja.

Poučeni skorom prošlošću i najružnijim iskustvima naše strepnje za budućnost potpuno su opravdani i stoga očekujemo da ih kao takve shvatite i uvažite.

Napaćeni Mostar i njegovi građani zaslužuju podršku u izgradnji boljeg grada, a ne nikako  nagrađivanje njegovih protivnika što bi značilo povratak u mračnu prošlost.

Ako međunarodna zajednica iskreno želi pomoći Mostaru, a ne pribjegavati kvazi rješenjima,  onda treba biti istrajna i dosljedna da postojeći Statut Mostara bude u cjelosti implementiran, a  retrogradne politike i pojedinci koji ga muče i iscrpljuju zarad ”viših nacionalnih” ciljeva budu maknuti u prošlost.

Puna implementacija postojećeg Statuta Mostara uz do sada jedini uspjeli politički projekt Brčkog biće nada u perspektivnu i demokratsku budućnost Bosne i Hercegovine. Uspjeh ovakvih projekata bit će garancija da na ovim prostorima neće biti majorizacija niti jedne nacionalne skupine nad drugim skupinama i građanima.

Postojeći Statut je Projekt međunarodne zajednice i očekujemo da ćete ga kao takvog braniti u cjelosti, a umjesto izmjena zbog navodne neusklađenosti sa Ustavom BiH bolje ga je povuči. U slučaju povlačenja postojećeg Statuta vratite nam stari Statut iz vremena Hansa Koshnika koji je u punoj suglasnosti sa Dejtonskim Sporazumom i Ustavom BiH.

Vi kao osobe iz demokratskog svijeta kojima su strane politike diskriminacije po različitim osnovama i kao osvjedočeni prijatelji Bosne i Hercegovine imate obavezu poduzeti odlučujuće korake na spašavanju budućnosti Mostara i Bosne i Hercegovine

Svi građani bez obzira na nacionalnost koji ljube slobodu, jednakopravnost, demokratiju i napredak sa pravom očekuju od Vas da to odlučno učinite.

Unaprijed zahvaljujemo i pozdravljamo Vas sa našim logoraškim sloganom

                           DA SE NE ZABORAVI I DA SE NE PONOVI

 

 

 

 

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *