Bolji ljudi

– Proglašavam da je džamija u džematu Sanica završena i da je vakuf Islamske zajednice BiH dostupna svim ljudima dobre volje da u njoj čiste svoju dušu i oplemenjuju sebe i izlaze iz nje kao bolji ljudi – kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, predajući ključ džamije hadži Salihu Keranoviću, koji je za obnovu donirao 35.000 KM.

Reis Cerić je vjernicima poželio da se vraćaju iz svijeta u saničku dolinu koja je dženet na tri rijeke među zelenim brdima.

– Ovoj zemlji, našoj državi, nikako da krene i da nam omogući da uživamo u našim ljepotama. Nije sve u onima koji nam to ne daju, nego je do nas što nismo sposobni, spremni, nesebični i iskreni da krenemo i naprijed, da omogućimo našoj mladosti da se zaposli. Ne daju stari, neće da se pomaknu, da im ustupe mjesta – istakao je reisu-l-ulema.

Ef. Cerić kazao je da je bio tužan dok je gledao naše radnike koje su prevarili slovenski poslodavci.

– Otišli da zarade i tamo ih eksploatirali, a kad su se vratili u svoju zemlju – nema ko da ih zaštiti, da u ime njih ode u tu državu koja se kune u Evropsku uniju, zakone i ljudska prava i da im kaže: “To su naši građani”. To je ono što mi čekamo da urade oni koji nam svake godine kažu da će biti bolje nego što je bilo. A mi stalno čekamo da nam bude bolje i nikako da dočekamo – kazao je reis Cerić.

Narod razumije

On je ukazao i na dugogodišnju bošnjačku neslogu u USK, stalna politička trvenja za “šaku vlasti”, a u svom obraćanju izrazio je i bojazan da će Islamski pedagoški fakultet u Bihaću ostati bez finansiranja države.

Pred dolazak mubarek mjeseca ramazana, reisu-l-ulema je poručio:
– Naš trajni zadatak je unutrašnja sloga. Ne možemo dijeliti ono čega nema, ali ono što imamo mora biti podijeljeno pravedno. Naš narod može da trpi, ali razumije šta je nepravda. A neki uzimaju više od drugih, dok drugi nemaju ni onoliko koliko im treba. Za slogu je potrebna pravednost.

Moramo se upitati kakva smo mi to država

– U Danskoj su našem čovjeku, teškom invalidu, vlasti omogućile dostojan život. Dale mu stan, posao, obezbijedile njegu. U našoj lijepoj Bosni novinar pita majku Bošnjanku: “Ti si majka šehida?”, a ona mu odgovara: “Sine, ja nisam ničija, ja nikome ne pripadam. Mene niko ne zna i niko ne zna moje jade”.

To je naše stanje. Moramo se upitati kakva smo mi to država, kakvo društvo – istakao je reis Cerić.

(Avaz)

Leave a Reply

*

captcha *