„Zemlja koja svojim građanima ne pruža edukaciju i zdravstvene usluge na najvišem nivou je neuspješna zemlja. Turska je socijalna zemlja koja veliku važnost pridaje ovim oblastima“, rekao je Erdogan.

Turski premijer je potom ispričao i zanimljivu anegdotu slučajnog susreta sa američkim turistima u Istanbulu koji su ga pitali „kako ste vi proveli svoju reformu zdravstva?“. Nakon što im je ukratko pojasnio strategiju turske zdravstvene reforme, turisti su Erdogana zamolili da to isto objasni i njihovom lideru Baracku Obami.

„Ubrzo sam putovao u Ameriku i prenio Obami poruku njegovih građana. On se nasmijao, ali je bio odlučan, i nakon velikog truda ta reforma zdravstva je odobrena u kongresu i senatu Amerike“, kazao je premijer Erdogan.

Premijer Erdogan je ispričao još jednu zanimljivu anegdotu koja ponajbolje objašnjava visoki standard turskog zdravstva. Naime, jedan turski građanin je nazvao hitnu pomoć u Turskoj i kazao im da ima saznanje da je njegov rođak, koji je bio na privremenom radu u Južnoj Americi, završio u bolnici i da nema detaljnih informacija o njegovom stanju.

Turski liječnici su istražili slučaj i poslali jednu ekipu stručnjaka u tu daleku zemlju da se pobrine za svog sugrađanina. Let je trajao dugih 36 sati i deset minuta, ali je na kraju turski državljanin, koji je preživio moždani udar, dovezen u njegovu zemlju.

„Nakon šest sedmica liječenja, naš brat je ozdravio i nastavio svoj život. Eto kakva je Turska postala zemlja“, zaključio je Erdogan.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *