Jedna studija, sprovedena u Evropi, potvrđuje sumnju da hormonski djelotvorne hemikalije štete razvoju muških spolnih organa i, velikom vjerovatnoćom, mogu pridonijeti nastanku raka testisa. Porast ovog oboljenja, kao i rastuća neplodnost kod muškaraca, dovodi naučnike pred zagonetku, pogotovo zbog činjenice što broj u raznim zemljama nije identičan. Ovakvi poremećaji su u Danskoj daleko prisutniji nego li u  Finskoj.

Jedan evropski tim stručnjaka je ispitao da li su otrovi iz okline uzročnici ovakvih oboljenja. Analizirali su mlijeko 70 dojilja iz Danske i Finske na prisustvo 121 endokrinih disruptora (EDC). To su tvari koje djeluju kao hormoni i tako mogu prouzrokovati štetu uravnoteženom hormonalnom sastavu. „Bili smo veoma iznenađeni saznanjem da se neke EDC-koncentracije, kao dioksini, polihlorni bifenili i neki pesticidi više nalaze u Danskoj nego u Finskoj“, kaže Niels Skakkebaek (Kopenhagen Righospitalet).

Ova studija potvrđuje da ovakve tvari stoje iza sve češće neplodnosti kod muškaraca. Naučnici i pored toga savjetuju majkama da doje svoju djecu. EDC-i se nalaze npr. u plastičnim proizvodima, bojama, pesticidima, kao i u veoma masnim namirnicama.  

Prijevod i obrada: IslamBosna
Izvor: interscience.wiley.com

Leave a Reply

*

captcha *