Premijer Kosova Hasim Thaci oštro je reagirao na izjavu novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da će “ukoliko bude potrebno, upotrijebiti vojnu silu da zaštite Kosovo”.

Kosovski premijer Thaci, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, podsjetio je na prijašnje vojne intervencije Srbije na Kosovu.

 

“Povući će se posramljeni, kao što su i 1999. godine”, rekao je on.

Podsjetivši da su ovakve izjave u prijašnjim godinama prouzrokovale veliku bol narodima na Balkanu, uključujući i narod Srbije, te na ono što je Miloševićev režim napravio na Kosovu, Thaci je kazao da se ovakve rečenice trebaju izbjegavati.

U vezi sa nastavkom dijaloga između Srbije i Kosova, Thaci je kazao da Srbija treba ispuniti obećanja koja su data u Bruxellesu, te da će se na sastancima razgovarati o telekomunikaciji, energiji i sličnim temama.

Premijer Kosova je dodao da je potrebna regionalna saradnja kako bi se stabilizovali odnosi sa Srbijom.

Specijalni predstavnik EU za Kosovo Samuel Zbogar je kazao da Bruxelles želi nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, te da će u skladu s tim obje strane dobiti pozivnice iz Bruxellesa.

Srbija, koja je dobila status kandidata za EU, mora popraviti odnose s Kosovom jer je to jedan od temeljnih uslova za započinjanje daljnjih pregovora.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *