Posljednje najave iz Tužilaštva BiH da će neke od istraga koje traju godinama biti ubrzane radi donošenja tužilačke odluke, prema mišljenju organizacija koje okupljaju branioce BiH, najviše se prelamaju preko leđa Bošnjaka koji se dovode u vezu s navodnim zločinima. Posljednji primjer je hapšenje članova ratnog rukovodstva Hadžića zbog sumnje da su počinili ratne zločine. 

Istraga u ovom slučaju traje punih šest godina i do sada nije bilo hapšenja, da bi ona iznenada uslijedila ove sedmice.

Nestali Hadžićani 

Isto je urađeno i u slučaju kasarne “Viktor Bubanj”, zbog čega su nedavno uhapšeni i pritvoreni Besim Muderizović i Ramiz Avdović, a pod sumnjom je još dvadesetak branilaca BiH. Ova istraga traje pet godina. Treba spomenuti i slučaj “Dobrovoljačka ulica”, zbog koje se saslušavaju osumnjičeni, a u Tužilaštvo BiH kao svjedoci se pozivaju organizatori otpora.

Svoje ogorčenje zbog posljednjih dešavanja za naš list iznio je Avdo Hebib, predsjednik “Patriotske lige”.

– Borci su ogorčeni ponašanjem nadležnih organa, koje je neprimjereno, iako niko od nas nema ništa protiv da se procesuiraju svi oni koji su krivi. Mi nismo protiv toga, ali, recimo, u Hadžićima je nestalo 350 Bošnjaka i još se traga za oko 150 ljudi. Za te zločine procesuirana je samo jedna ili dvije osobe. S druge strane, “Silos” se pokušava pretvoriti u logor, a svima je poznato da je to bio zatvor. U njemu su bili i naši ljudi koji su skrivili nešto – kaže Hebib.

Prema njegovim riječima, u kasarni “Krupa” bilo je skladište oružja Armije RBiH i tu su radili oni koji su bili zatvoreni, odnosno Srbi kod kojih je u kućama nađeno oružje.

– Oni su se normalno kretali, tako da se ne može govoriti da je to bio logor. Ne znam baš da li je hapšenje kompletnog ratnog štaba Hadžića pametan potez. Hapse ih kao najveće zločince. Ovo ne vodi ostvarenju pravog cilja, a to je privođenje pravih zločinaca. Onim zločincima poput Ratka Mladića, kojima se sada sudi, pokušavaju se dati drugi aršini, a to je umanjenje optužnica. Pokušava se proturiti teza o izjednačenju krivice – istakao je Hebib.

Šutnja vlasti 

Vahid Alić, predsjednik “Zelenih beretki” Stari Grad, krivi vlast što je dozvolila hapšenje branilaca BiH.

– Naša vlast do sada ništa nije uradila da zaštiti borce i organizatore otpora. Ne možemo nigdje otići da nas ne bi uhapsili. Sada je došlo vrijeme da nas nakon 15 godina hapse u našoj državi i našem gradu. Taj trend lišavanja nastavit će se da bi se udovoljilo Evropi i Zapadu. Pojedinačna nedjela treba kazniti, ali prioritet moraju imati masovna uništavanja koja su se desila nama, Bošnjacima. Pažnja se želi s velikih zločina skrenuti na manja nedjela. Ovo je, prije svega, udar od naše države, jer nisam vidio da je neko od političara reagirao. Na kraju krajeva, oni dozvoljavaju da nam se ovo dešava – kaže Alić.

Haški tribunal je zatvorio dosje “Dobrovoljačka”

– Priča u vezi s “Dobrovoljačkom” stalno se ponavlja. Ne može se u vezi s tim praviti lakrdija. Haški tribunal zatvorio je taj dosje i utvrdio da je to bio sukob tadašnje vojske Srbije, koja nije bila regularna u BiH, i Teritorijalne odbrane RBiH. I general Milutin Kukanjac rekao je da je stradalo pet oficira. Ovi oficiri izazvali su problem i oni su krivi za svoje stradanje. U FIS-u je bilo 200 vojnika JNA i niko im nije ružne riječi rekao – kazao je Hebib.

 

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *