Zatvorenici u BiH mogu platiti 100 konvertibilnih maraka po danu za posljednju godinu izdržavanja kazne na koju su osuđeni. Bosna je u dva mjeseca primjene te zakonske odredbe skupila 56.800 maraka od petorice zatvorenika. Jedan je platio 18.000 konvertibilnih maraka i izašao iz zatvora pola godine prije isteka kazne.

– Na ovaj način makar ćemo malo osloboditi zatvorske kapacitete jer je trenutno na slobodi 357 osuđenika. Opasnije je da slobodno šeta onaj koji je osuđen, a još nije bio u zatvoru, nego netko tko je odležao pet godina i ostala mu je još godina – izjavio je za Dnevni avaz predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Goran Salihović. Na pitanje je li to zakonska povlastica samo za bogate, Salihović je odgovorio: – Oni koji imaju para platit će, a ‘ko nema neće!
Sličan komentar da je to povlastica za bogate kriminalce imaju i neki hrvatski zastupnici koje smo pitali o ovoj praksi u BiH.
– To je vrlo opasna stvar jer šalje lošu poruku za generalnu prevenciju – smatra Ingrid Antičević Marinović, a njezin kolega zastupnik Dragutin Lesar smatra da ni kriza nije opravdanje za takvu odluku.

rtvtk

Leave a Reply

*

captcha *