Kosovo je zaprijetilo kontramjerama protiv BiH i Srbije nakon što su te dvije države odbile da u bescarinskoj trgovini priznaju pečat Kosova. Ministar trgovine Kosova Lutfi Žarku (Zharku) izjavio je da će uvesti recipročne mjere, što će uz žalbu koja je već upućena Evropskoj komisiji u Briselu, uveliko zakomplicirati trgovinske odnose između zvaničnog Sarajeva i Prištine.

Sve što smo do sada uradili bilo je u koordinaciji s našim međunarodnim partnerima. Razmotrit ćemo hoćemo li blokirati uvoz iz BiH i Srbije ili ćemo uvesti deset posto carine, kako su i oni uradili, i reagirati vrlo brzo, rekao je Žarku.

Problem sa slobodnom trgovinom započeo je prije nekoliko sedmica kada su bh. vlasti odbile prihvatiti robu s Kosova koja nosi pečat kosovske carine, priznajući samo oznaku UNMIK-a.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izjavio je ranije za naš list da će i BiH nakon Kosova uputiti svoju žalbu Briselu, ali zbog toga što je Kosovo prekršilo sporazum o slobodnoj trgovini. Jučer je, pak, kazao da će ovo pitanje morati delegirati na viši nivo, Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova.

Uputio sam MVP-u dopis u kojem tražim da nam se razjasni s kojim institucijama mi na Kosovu komuniciramo. Ne znam s kim da dogovaramo rješavanje ovog pitanja. Moje ministarstvo o tome ne može odlučiti i to će morati ići na Predsjedništvo BiH, kazao nam je Zirojević.

Prema njegovim riječima, tek tada će se znati šta i kako dalje u sporu koji je nastao s Kosovom, a do tada će i dalje važiti mjere koje je BiH preduzela, a na osnovu kojih se carini roba s Kosova.

Više štete bh. ekonomiji

Spor bi mogao naškoditi bh. kompanijama koje izvoze na Kosovo. Duljko Hasić, analitičar iz Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže da više štete ima bh. ekonomija nego kosovska.

To je jedna od rijetkih zemalja s kojima smo imali pozitivan skor u trgovini. Više smo izvozili i to je značajno za nas. Ako ovo potraje, naša firme izgubit će važno tržište. To je za nas veliki gubitak, posebno u ovom vremenu krize, kaže Hasić.

On pojašnjava da godišnji izvoz BiH na Kosovo iznosi oko 60 miliona maraka.

Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *