IslamBosna.ba- Donald Trump je otkrio svoje namjere o Jerusalemu. Pri tome je 0stavio po strani bilo kakvo dugotrajno zavlačenje da su  SAD u stanju da posreduju u sporazumu između Izraela i Palestine. Sada više ne može postojati ‘neutralnost’. Bez Jerusalema kao glavnog grada, ne može postojati palestinska država. Bez toga samo je pitanje vremena kada će još jedna itifada početi.

Samo simbol koji je moćan kao Jerusalem može ujediniti Palestince koji su tako visceralno suprotni jedni drugima poput Mahmuda Abbasa iz Fataha i Ismaila Henijje iz Hamasa. Samo Jerusalem ima moć da ujedini zatvorenike svih zatvora i mjesta egzila u kojima se Palestinci nalaze- izraelskih fizičkih zatvora i onih metaforičkih, Palestince iz 1948., Gazze, Zapadne obale, izbjegličkih kampova i dijaspore. Samo Jerusalem govori milijardama muslimana širom svijeta.

Kao što će to Trump uskoro saznati, simboli su moćni. Oni imaju naviku da stvore sopstvenu stvarnost.

Trump, međutim, ne djeluje sam. Bez obzira na simpatije domaćeg biračkog tijela Trump ne bi objavio svoju izjavu da nema regionalnu podršku.

Dobio je podršku Likud stranke Benjamina Netanyahua i vjerskih nacionalista iz Jevrejskog doma, ali oni su stari znanci. Egzotična i primamljiva strana podrška dolazi od nove generacije zaljevskih arapskih superderišta- mladih, s manjkom poštovanja, ljubitelja vožnje po pješčanim dinama, selfija, provokativnih i umiješanih u vojne udare u blizini.

Pod Trumpom oni su oformili osovinu arapskih autokrata, čija geopolitička ambicija je velika kao i njihovi novčanici. Oni doista misle da imaju moć da nametnu svoju volju ne samo krhotinama palestinske države, već regiji kao cjelini.

U izgradnji je, barem u njihovoj svijesti, mreža modernih policijskih država, od kojih svaka nosi otisak sjaja za usne zapadnog liberalizma. Svi vide Likud kao svog prirodnog partnera, a Jared Kushnera kao svog diskretnog sagovornika.

Razmišljanje, promišljanje, saradnja, konsultacija, konsenzus se ne pojavljuje u njihovom leksikonu. Demokratiju treba odgoditi, slobodni govor je tu da bi se njime upravljalo. A Arapi? Oni su tu da se kupe.

Zato je Muhammed bin Selman, prijestolonasljednik i de facto vladar Kraljevine, mislio da može zastrašiti Mahmuda Abbasa, bolesnog palestinskog predsjednika, da pristane. On je kazao Abbasu da prihvati uvjete- bez Jerusalema, bez prava na povratak- ili će pronaći nekoga ko hoće, prema višestrukim izvorima koje navodi New York TImes.

Nekoliko dužnosnika je kazalo da je Bin Selman ponudio da zasladi ugovor izravnim plaćanjem Abbasu, što je odbio.

Normalizacija odnosa sa Izraelom

Bin Selmanove prijetnje su orkestrirane horom ovlaštenih saudijskih pisaca i novinara koji su se udaljili od palestinskog pitanja i pozvali na normalizaciju odnosa sa Izraelom.

Glavni među njima je saudijski romanopisac i pisac Turki el-Hamed. Zašto, objavio je on na Twitteru, se truditi u podržavanju Palestine, ako su se sami Palestinci prodali? Palestina se više ne treba smatrati glavnim arapskim pitanjem.

On je napisao: “Preneseno je da sam objavio da Jerusalem nije pitanje. To nije tačno. Ono što sam rekao je da Palestina nije više arapska prva stvar nakon što je njen narod prodao.

“Imam pitanje razvoja, slobode i emancipacije iz prošlosti vlastite zemlje. Što se tiče Palestine, ona ima Gospodara koji će je zaštiti ako je napuste njeni stanovnici”.

On je dodao: “Od 1948. godine mi patimo u ime Palestine. Vojni udari su organizovani u ime Palestine… razvoj je suspendovan u ime Palestine… slobode su gušene u ime Palestine… i na kraju, čak i da se Palestina vrati, to ne bi bilo ništa više od obične arapske zemlje, pa prestanimo s obmanama”.

“U Južnoj Africi, mladi su se borili pred starima.. jel to Palestina uradila, uprkos svoj podršci? Ne… neću podržati pitanje čiji narod ga je prvi napustio”.

Mnogo drugih Saudijaca je kazalo istu stvar.

Hamza Muhammed es-Salim, pisac i ekonomski analitičar, je objavio na Twitteru: “Kada se sklopi mir s Izraelom, postat će prva turistička destinacija Saudijske Arabije”.

Sa’ud el-Fevzan je napisao: “Nisam branitelj Jevreja, ali imenujte makar jednog Jevreja koji je ubio jednog Saudijca i dat ću vam imena jedne hiljade Saudijaca koji su ubili njihove sunarodnike sa eksplozivnim pojasevima”.

Bivši direktor TV kanala El-Arabija, Abdurrahman er-Rašid je napisao: “Vrijeme je da preispitamo koncept odnosa sa Palestinom i Izraelom”.

Muhammed eš-Šejh je kazao: “Pitanje Palestine nije  naše… ako vam našminkani islamista dođe pozivajući vas u džihad, pljunite ga u lice”.

U zemlji gdje za objavljivanje pogrešne izjave na Twitteru možete dobiti tri godine zatvora, ovo nisu spontane objave. Umjesto toga, oni su pripremali atmosferu za Trumpovu objavu.

Podjela regije

Osovina koja stoji iza Trumpa- prijestolonasljednik i de facto vladar Saudijske Arabije, UAE, Egipat i Bahrein.  Muhammed bin Selman, Muhammed bin Zajed, Abdelfettah es-Sisi su svi osobno ovisni o Trumpu.

Ni blokada Katara, niti pokušaj da se Sa’d Hariri prisili da podnese ostavku na mjesto premijera Libana, niti razbijanje Vijeća za saradnju Zaljeva ni formiranje vojnog i privrednog saveza između Saudije i Emirata se nije moglo dogoditi bez Trumpovog zelenog svjetla.

Trum je omogućioo Bin Selmanu da razbije stubove saudijske države, opljačka imovinu rođaka, i sve provuče kao u ime modernizacije i reforme.

Ali oni su, također, dopustili Trumpu da nametne svoju zabranu muslimanima i reobjavi na Twitteru otrov britanskih fašista o muslimanima.

Haos koji je stvorila ova grupa objelodanila je jasnu udaljenost od druge grupe američkih saveznika, koji osjećaju učinke ovih politika na sebi. Kralj Abdullah iz Jordana, i Mahmud Abbas su pokušali upozoriti Washington na opasnost onoga što će Trump objaviti o Jerusalemu. Oni sebe vide kao pritjerane u čošak i kao da su izgubili prostor za manevrisanje.

Jordanu se pridružila Turska, čiji predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je naišao na podršku velikog broja stranki zbog obustave odnosa sa Izraelom. Turska je trenutno predsjedavajuća Organizacije islamske saradnje koja ima 57 članica.

Nacionalisti su se također pridružili javnom lamentu. Vođa turske opozicione Nacionalne narodne stranke, Devlet Bahčeli je upozorio da je SAD učinila ‘historijsku grešku’ svojom odlukom da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela. Bahčeli je kazao: “Zavjera oko Jerusalema je bodež koji je izvučen kako bi napao sve stvari koje smatramo svetim”.

Treća grupa su Iran, Irak, Sirija i Hizbullah, koji su dobili još jedan dar na srebrenom pladnju. Trump sada daje Iranu veliku šansu da popravi štetu koju je počinio u građanskom ratu u Siriji sa sunitskim grupama i narodima, da još jednom kažu: “Mi smo s vama za Jerusalem”. To je pozivnica koju će Teheran rado prihvatiti.

Četvrta grupa je ona koju Trump, Netanyahu, Bin Selman, Bin Zajed nikada neće pridobiti. To su sami Palestinci. Historijski gledano oni su najmoćniji kada su najizolovanji. To je snaga koju su pokazali na početku prve i druge intifade. To je ono što je došlo do izražaja kada su primorali Izrael da ukloni sigurnosne barijere na ulazu u Stari Grad.

Nijedan Palestinac, bio on ili ona nacionalist, sekularist, islamist, kršćanin neće prihvatiti da izgubi Jerusalem kao svoj glavni grad, i u narednim danima i sedmicama vidjet ćemo tačno šta to znači. Postoji oko 300 hiljada stanovnika, ali ne i građana, Jerusalema,  tek objavljenog izraelskog glavnog grada i Trump je upravo bacio među njih granatu.

U petak se obilježava 30. godišnjica prve intifade. Samo gledajte palestinsku reakciju na zidovima Starog Grada, samo djelić ‘nekretnine’ koji su ostavili, osvijetljen bojama izraelske i američke zastave.

Autor: David Hearst,

glavni i odgovorni urednik MiddleEastEye

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba