Nakon današnje situacije oko obustave javnog gradskog prijevoza taksisti „Žutog taksija“ odlučili su pomoći građanima Sarajeva na način da će im u najpotrebnije vrijeme biti na raspolaganju.

– Da bi građani uredno stigli na posao, učenici u škole, studenti na fakultete mi ćemo s ukupno 60 automobila, od čega 30 auta od Čengić Vile do Baščaršije i 30 taksija od Čengić Vile do Ilidže besplatno voziti sat vremena – istakao je Zajko.

U vremenu trajanja krizne situacije ministar saobraćaja KS će po nalogu Vlade, u toku sutrašnjeg dana, formirati krizni štab za organizaciju javnog saobraćaja na teritoriji Kantona Sarajevo. Saobraćaj će se organizovati sa jedne lokacije uz obezbjeđenje tehničke podrške, dispečinga, smještaja i obezbjeđenja vozila, i to počevši od 04.04. 2013. godine u 5:00 sati.

Organizacija kompletnog saobraćaja u vremenu trajanja krizne situacije povjerena je „Centrotrans-Eurolines“ d.o.o.

U toku sutrašnjeg dana Minstarstvo saobraćaja KS objavit će javni poziv svim prijevoznicima u Bosni i Hercegovini za učešće u javnom prijevozu na teritoriji Kantona Sarajevo u vremenu trajanja krizne situacije. Uslove angažovanja drugih prijevoznika, način naplate karata i drugo biće definisano posebnim ugovorom.

Vlada KS je donijela i zaključak da će učenici i đaci u vrijeme krizne situacije imati besplatan prijevoz, a mjesečni kuponi i godišnje karte za javni gradski prijevoz važit će i u vozilima alternativnog prijevoza.

Ministarstvo saobraćaja će odobriti 12 linija koje su u redovnom postupku usklađivanja kod Ministarstva i to linije Sutjeska-Lješevo, Vijećnica-Crkvica-Dobrinja, Sutjeska-Vogošća, Sutjeska-Donja Vogošća, Ilidža-Drozgometva, Ilidža-Vukovići, Ilidža-Hrasnica, Ilidža-Sokolovići, Nedžarići-Dobrinja, Ilidža-Kobiljača, Ilijaš-Popovići i Sutjeska-Kamenica, a sve prema obavještenju Minstarstva saobraćaja KS o usklađivanju linija od 17.05. 2010. godine.

Vlada je zadužila Minstarstvo saobraćaja da u saradnji sa drugim ministarstvima obezbijedi modalitete evidentiranja prouzrokovane štete, nastale usljed nelegalne obustave saobraćaja od strane radnika KJKP „GRAS“ i to građanima i pravnim licima.

   
(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *