Jukić se tereti da je od jula do kraja septembra 1993. godine, kao pripadnik HVO brigade Rama, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, te učestvovao u ubistvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Ubio 73-godišnjeg starca

Željko Jukić uhapšen je drugog novembra prošle godine na osnovu međunarodne potjernice i otada je u zatvoru.  Hapšenje je izvršeno na graničnom prijelazu Ivanica između BiH i Hrvatske prilikom kontrole automobila hrvatskih registarskih tablica, kojim je upravljao Jukić, javlja Srna.

Precizira se da je početkom avgusta 1993. godine zajedno s optuženim Vinkom Papkom i još jednim pripadnikom HVO-a došao u prostorije srednjoškolskog centra u Prozoru, gdje je sudjelovao u odvođenju petorice ljudi koji su bili nezakonito zatvoreni u tom logoru i odveo ih na odlagalište „Duška kosa“, otkuda im se gubi svaki trag.

Prema optužnici, Jukić je sredinom jula 1993. godine, zajedno sa optuženim Vinkom Papak i drugim pripadnicima HVO-a, sudjelovao u pratnji transporta više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su iz zatvora lociranih na području Prozora transportirani u logor Dretelj kod Čapljine, gdje su bili izloženi nečovječnom postupanju, fizičkom i psihičkom maltretiranju. 

On je, prema optužnici, s drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao i u odvođenju druge veće skupine Bošnjaka kojima se također izgubio svaki trag, a samo jedna žrtva uspjela je preživjeti odvođenje i strijeljanje.

Optuženoga se tereti i da je početkom jula sudjelovao u napadu na bošnjačke civile u selu Duge kada je ubio jednog sedamdesetrogodišnjeg starca, kojeg je zatekao ispred njegove porodične kuće.

Premlaćivanja i ponižavanja

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Jukić 28. avgusta 1993. godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao u organiziranom prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva sa područja općine Prozor.

On je u selu Lapsunj prisiljavao civile bošnjačke nacionalnosti da napuste svoje domove i uđu u prethodno pristigle kamione kojima su transportirani na područje pod kontrolom Armije BiH, te sudjelovao u prisilnom nestanku Kerima Terzića, čije tijelo do danas nije pronađeno. 

Istoga dana, u mjestu Ustirama sudjelovao je u premlaćivanju više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a jednog od njih je vezao konopcem oko vrata, tretirajući ga na izrazito ponižavajući način, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je saopćilo da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *