Optužnica je podignuta protiv Mustafe Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Navedena lica uhapsili su 22. novembra pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ jer su osumnjičena za učestvovanje u sistematskom udruženom zločinačkom poduhvatu i ratnim zločinima učinjenim od maja 1992. do januara 1996. godine, na širem području grada Sarajeva, uključujući opštinu Hadžići.

U optužnici Tužilaštva BiH  navodi se da je u različitom vremenskom periodu, od jednog do 1 334 dana, u logoru “Silos” bilo protivpravno zatvoreno najmanje 500 civilnih lica srpske nacionalnosti, te najmanje 90 lica hrvatske nacionalnosti.

U prostorijama Osnovne škole “9. maj” u Pazariću bilo je protivpravno zatvoreno najmanje 140 lica srpske nacionalnosti, a u magacinima kasarne “Krupa” u Zoviku bilo je protivpravno zatvoreno najmanje 150 lica srpske i najmanje 30 lica hrvatske nacionalnosti.

Zarobljeni civili su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda fizičkog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, kao i prisiljavanju na prinudni rad.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *