Pred Općinskim sudom u Širokom Brijegu danas su izrečene presude u slučaju protiv 11 navijača Fudbalskog kluba Sarajevo. Oni su proglašeni krivim za sudjelovanje u paljevini, oštećenje privatne imovine i napad na ovlaštene službene osobe.

U skladu s presudom navijačima: Edinu Turkiću (1983.) je izrečena kazna od 4 mjeseca zatvora, Aldinu Popari (1986.) 5 mjeseci, Zlatanu Gačiću 3 mjeseca (1986.), Vedadu Zubetljaku (1987.) 3 mjeseca, Mirzi Šiljkoviću 3 mjeseca, Mirzi Sokoloviću (1983.) 10 mjeseci, Adisu Ahmetagiću (1986.) 4 mjeseca, Zlatanu Husiću (1990.) 9 mjeseci, Muhamedu Grbi (1988.) 3 mjeseca i Edinu Memiću 3 mjeseca zatvora. Faruk Džanko (1989.) jedini je oslobođen.

Oni su, podsjetimo, osuđeni zbog nereda koji su se dogodili 4. oktobra 2009. godine, uoči utakmice između fudbalskih klubova Širokog Brijega i Sarajeva.

Treba naglasiti da je na istim neredima došlo do ubistva navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića iz vatrenog oružja, ali da ubica nikad nije procesuiran. Kako su izjave odgovornih u istrazi bile kontradiktorne nikad nije utvrđeno da li je Puljića zaista ubio Oliver Knezović, kojem su sudski policajci omogućili da “pobjegne” iz zatvora i ode za Hrvatsku.

Također, nikad nije utvrđeno ko je pucao u mještanina Željka Zadru koji je ranjen iz vatrenog oružja?! Tužilaštvo je samo potvrdilo da je rekonstrukcijom utvrđeno da navijači Sarajeva nisu imali vatreno oružje.

Ostaje nejasno zašto je iz zatvora pušten ljubuški policajac Dragan Vujević iz čijeg pištolja je, zvanično, također pucano. I na kraju, ostaje nejasno kako je tužiteljica Vesna Čavar tako munjevito napredovala u posljednje dvije godine kada je iz čitavog slučaja uspjela “rasvjetliti” samo nerede koje je “izazvala” grupa od desetak balavaca?!

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *