Ovaj neobičan (i nesebičan) čovjek daje čak 90 odsto svoje plate svojim građanima, tako da od 12.500 dolara, koliki je iznos njegovih primanja, zadržava samo 1.250 koliko mu je potrebno za osnovne životne troškove.

 

On je španskom dnevniku El Mundo nedavno izjavio: “Dobro mi je sa toliko novca. Mora da bude, jer znam koliko Urugvajaca preživljava sa mnogo manje.”

 

Njih dvoje žive u skromnoj seoskoj kući na farmi cveća. Njegova najvrijednija kupovina je VW “Buba” koja košta oko 2.000 dolara. Od kada je Muhika došao na vlast 2010. godine, njegova zemlja se smatra jednom od najmanje korumpiranih na svijetu!

 

Nije ni čudo, kada im šef države nema račun u banci, niti bilo kakav dug, a zadovoljstvo pronalazi u porodičnom životu.

 

Njegova plata na godišnjem nivou iznosi 15.000 dolara.

 

To je 5,8 odsto plate Dejvida Kameruna, premijera Britanije, 4,2 odsto zarade Stivena Harpera (Kanada), 3.1 odsto prihoda Baraka Obame, 2,9 odsto prihoda Reile Odinge iz Kenije, samo 2,5 odsto Džulije Džilard iz Australije, i mizernih 0,7 odsto novca koji zaradi Li Hsien Long iz Singapura.

 

Kako prenosi Alo, Muhika inače živi vrlo jednostavnim i povučenim životom. On odbija da živi u predsjedničkoj palati i, umjesto da se on useli, ustupio prošle zime ovu raskošnu građevinu beskućnicima, kako bi ih spasio od smrzavanja.

Prije izvjesnog vremena predsjednik Urugvaja se pojavio na nekom javnom događaju modrog nosa, upitan za povredu, objasnio je da se desila dok je pomagao susjedu da popravi krov poslije kišne oluje.

 

Urugvaj je najmanja nacija Južne Amerike, nakon Surinama. Ipak, ova majušna zemlja je treća po razvijenosti na kontinentu, a ne samo da je uspjela da izbjegne svetsku ekonomsku krizu, već njena ekonomija ima pozitivan trend.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *