Asad je za italijanski list “Repubblica” ocijenio da su dvije susjedne zemlje bile veoma blizu postizanju dogovora, poslije toga. Istovremeno je izrazio zabrinutost u slučaju da mandatar izraelske vlade, lider konzervativnog Likuda Benjamin Netanyahu osnuje desničarsku koaliciju.

Vidim kako se cilj udaljava. Nisam zabrinut zbog Netanyahua, već zbog okretanja izraelskog društva udesno, koje se odražava u Netanyahuovom usponu na vlast. To je najveća prepreka miru. I to nakon što smo već bili nadomak sporazumu, rekao je Asad.

On je objelodanio kako su razgovori počeli, pošto je odlazeći izraelski premijer obavijestio Erdogana o spremnosti Izraela da vrati stratešku Golansku visiju, okupiranu u Šestodnevom ratu 1967. godine.

Mi smo ušli u pregovore. Jedina stvar koja je nedostajala bili su konačni detalji u odnosu na linije (granične) iz 1967., rekao je Asad, kako prenose izraelski mediji.

Govorio je i o dugotrajnim razgovorima s Erdoganom u prisustvu Olmerta.

Erdogan je bio na vezi iz Istanbula. Olmert je s njim večerao u drugoj sobi i ja sam bio ovdje u Damasku, rekao je sirijski lider.

Želio je da razgovora sa mnom hitno. Postojala je samo jedna prepreka u direktnim pregovorima: izraelsko prihvatanje dokumenta kojim se označava granična linija iz 1967. koja prolazi kroz šest geografskih tačaka uz Galilejsko jezero i rijeku Jordan, rekao je Asad.

Kazao je i da je Olmert izbjegavao pitanje, a da je Sirija tražila jasan odgovor.

Četiri dana kasnije izbio je rat u Gazi. Još jedna propuštena mogućnost. I onda je Turska prestala da igra po pravilima sa Izraelom. Osjećala se obmanutom, rekao je Asad.

Na pitanje da li vidi mogućnost obnavljanja pregovora s Izraelom, sirijski predsjednik je odgovorio potvrdno.

Mi u Siriji se ne oslanjamo na vrstu vlade u Izraelu. Uvjeti za mir su svima jasni: madridska konferencija, rezolucije UN, počevši sa 242, formula teritorije za mir – što znači vraćanje Golana Siriji. Oni jednostavno moraju željeti to da primijene. Mi smo spremni, rekao je sirijski lider.

Izvor:Fena

Leave a Reply

*

captcha *