“Zabrinuti smo za sigurnost porodica”, rekao je Adem Sultani, izvršni direktor Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR) za Oklahomu.

“Ukoliko je ovo zločin iz predrasude onda nas brine da bi bilo ko mogao postati meta jer je musliman”, kaže on pozivajući policiju da istraži napad kao zločin iz mržnje.

Ova muslimanska porodica se u četvrtak našla pod paljbom iz auta u pokretu koje se kretalo južno od njihove kuće .

Alli Taghavi, otac porodice koji se nalazio u kuće sa troje odrasle djece, pobjegao je iz svoje spavaće sobe u kćerkinu (23) gdje je metak ušao kroz istočnu stranu kuće probijajući zid na metar od kompjuterskog stola gdje se ona nalazila.

Nekoliko sekundi kasnije nepoznati napadači pucali su na spavaću sobu južno od sobe gdje se Taghavi nalazio. Jedan metak prošao je kroz njegovu spavaću sobu i zabio se u zid kupatila.

Niko nije povrijeđen u incidentu ali porodica je otišla iz kuće nakon što je nekoliko sati kasnije policija izvršila uviđaj na licu mjesta.

“Vikao sam kada sam čuo pucnje, dogodilo se jako brzo.. poput petardi”, kaže prestrašeni otac.

Policija je u četvrtak naveče pronašla oko 10 čahura iz najmanje dvije različite puške, dok je u petak pronađeno još nekoliko čahura oko kuće.

Zločin iz mržnje

Porodica Taghavi je na Capitol Hillu življela 23 godine osjećajući se sasvim sigurno u svom susjedstvu. Merjem Taghavi, Allijeva supruga, vjeruje da je ovaj napad zločin iz mržnje.

Ona sa ovim incidentom povezuje događaj od dva dana ranije kada je stranac upitao njihovog dvadesetjednogodišnjeg sina o njihovoj vjeri a znao je da su muslimani. Na trijemu ispred kuće stoji veliki znak sa ispisanim ‘esselamu ‘alejkum’ koji je vidljiv sa ulice.

“To ne može biti slučajnost”, kaže Merjem.

“Ovo mi je sasvim strano i ne mogu shvatiti”.

Islamska zajednica u SAD se procijenjuje na sedam do osam miliona i u posljednje vrijeme često se susreću sa neprijateljskim ponašanjem.

Nedavno istraživanje CAIR-a, Univerziteta Kalifornija i Centra za rase i pol sa Berkeley-a pokazalo je da je islamofobija u SAD-u u porastu.

Zločini upereni protiv muslimana prema podacima FBI-ja porasli su sa 36 slučajeva u 2000. godini na 481 u 2001.godini. U narednim godinama brojevi su varirali između 100 i 160, dok je u 2011. prijavljeno 157 slučajeva, kažu zvanično dostupni podaci.

Nedavna Gallupova anketa je utvrdila da 43 odsto Amerikanaca osjeća barem “malo” predrasuda protiv muslimana.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *