Pripremili su nacrt niza preporuka kojima se predlaže buduća regulacija ispitnih procedura, a koje imaju za cilj zaštitu integriteta studenata i profesora, smanjujući tako mogućnosti za pojavu korupcije.

Da se radi o izuzetno značajnom projektu, svjedoči činjenica da je podržan i od Evropske unije, koja ga finansira kroz program pretpristupne pomoći IPA 2008./2009.

“Svi javni univerziteti u BiH sa nama su potpisali sporazum o saradnji na temelju kojeg smo dalje nastavili raditi. Nadam se da ćemo ovih aktom pomoći da se bolje i jasnije definišu  ispitne procedure i osigura bolja zaštita od korupcije i studentima i profesorima”, kaže glasnogovornica Centra za civilno društvo Kyodo Anđa Ćosić, prenosi Dnevni list.

Navodeći kako su ustanovljene brojne neregularnosti, kroz svoj program su nastojali pokriti sve uočene nedostatke, poput nedefinisanih javnih ispita što studente najviše boli.

Ono što je zabrinjavajući pokazatelj iz ankete provedene među studentima jest da njih čak 90 posto u BiH ne prepoznaje ni jednu instituciju koja se bori sa korupcijom.

“Vrlo je indikativnoda 90 posto studenta ne bi prijavilo slučaj korupcije jer nemaju povjerenje u institucije i rukovodstvo svojih univerziteta ili bi prijavili tek u slučaju kad bi bili sigurni da će im univerzitet osigurati dovoljnu zaštitu i da neće biti izloženi osveti ili sankcijama”, kaže Ćosić zadovoljna što je kroz provedbu treninga ustanovljena velika zainteresovanost studenata za priču o korupciji. Iako su svjesni da korupcija postoji, vide je i osjećaju, u cijeloj priči su nemoćni i pesimistični jer ne znaju mehanizme zaštite.

Cilj seminara je, kako naglašava Ćosić, reći studentima da moraju početi razmišljati na način da od korupcije niko na kraju ne profitira, jer oni će izići nesposobni za obavljanje svoga posla, a društvo će biti uskraćeno za kvalitetne ljudi koji će im moći pružiti određene usluge. Istraživanjem stručnjaka ustanovilo se da je korupcija u obrazovanju najrazornija pojava u društvu sa dugoročno najrazornijim i najštetnijim posljedicama.

“Nadamo se da će ovo polučiti rezultate i da ćemo razviti svijest studenata o tome da korupcija nije nešto što moraju prihvaćati i da će na kraju sami početi raditi na podizanju vrijednosti svojih diploma i ustanova na kojim su se školovali”, zaključila je Ćosić.

Prema istraživanjima koje su proveli Studentski parlament u Banjoj Luci i Centar za istraživačko novinarstvo, 20 posto studenta se služi nekim nedopuštenim metodama, ali veliki broj vjeruje kako mora profesoru napraviti određenu uslugu za povlašteni status.

Prema provedenoj anketi, studenti participiraju kao najteži oblik korupcije i situacija koja je najpovoljnija da se dogodi neka koruptivna radnja je činjenica da se studenti nalaze sami sa profesorima u kabinetu za vrijeme ispita bez javnosti. Studenti su takođe ogorčeni zbog obvezne kupovine knjiga od određenih profesora sa potpisom kao uslovom za izlazak na ispit, kao i određenim neregularnostima oko upisne procedure.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *