Prema nepotvrđenim informacijama bliskim „BH Pošti”, već oko 11 sati u subotu ujutro poštari nisu mogli preuzimati sredstva za podjelu penzija, jer Federalni zavod PIO/MIO nije mogao prebaciti dovoljne količine novca. Postoji bojazan da podjela neće moći biti nastavljena ni danas. Međutim, zvanični izvori iz Penzionog fonda Federacije tvrde da novca nije nedostajalo.

Kako dalje

– Ima dovoljno novca za isplatu penzija, a ukoliko je isplata obustavljena, možemo samo pretpostaviti da je u pitanju bio neki tehnički kvar – kazao je Amel Lizde iz Službe za odnose s javnošću Zavoda PIO/MIO.

Iako su neki penzioneri uzalud čekali da im poštar, barem u subotu, donese njihova zaslužena primanja, iz njihovih udruženja kažu da još nisu dobili nikakve pritužbe. Predsjednik Udruženja penzionera Hercegovačko-neretvanskog kantona Alija Tanović kazao je da mu se niko nije obratio.

– Sve su banke u petak već imale novac za isplatu penzijskih primanja, a ukoliko je do obustave došlo putem pošte, moguće je da nisu povukli sav novac. U svakom slučaju, provjerit ćemo sve da bi penzioneri, a i javnost imali pravu informaciju – kazao nam je Tanović.

No, da problema s prikupljanjem novca za isplatu penzija odavno ima, poznato je i iz činjenice koju je Dnevni avaz nedavno objavio. Naime, Zavodu PIO/MIO za isplatu redovnih penzija nedostaje 35 miliona KM. Stoga Zavod svakog mjeseca ima probleme prilikom isplate penzija, jer novac za isplatu za tekući mjesec mora se zahvatiti od prihoda za naredni.

   

(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *