IslamBosna.ba- Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država objavio je u petak saopćenje povodom ubistva troje muslimanskih studenata u Sjevernoj Karolini.

Craig Stephen Hicks uhapšen je u utorak i tereti se za ubistvo prvog stepena, optužen je za ubistva Dije Bereketa (23), njegove supruge Jusur Ebu Salha (21) i njezine sestre Razan Ebu Salha (19). Ubistvo se dogodilo u utorak večer u porodičnoj kući u blizini Univerziteta Sjeverna Karolina u Chapel Hillu.

Jučer je FB otvorio istragu o brutalnom i nečuvenom ubistvu Jusur Muhammed Ebu Salha, Dija Šadi Bereket i Razan Muhammed Ebu Salha u Chapel Hillu, Sjeverna Karolina. Pored postojeće istrage lokalnih vlasti, FBI preduzima korake kako bi se utvrdilo da li su prekršeni federalni zakoni. Niko u Sjedinjenim Američkim Državama ne bi trebao da bude meta zbog toga ko je, kako izgleda ili uvjerenja. Michelle i ja izražavamo svoje saučešće voljenim žrtava. Kao što smo vidjeli po broju prisutnih na sahrani ovih mladih Amerikanaca, mi smo svi jedna američka porodica. Kada god je neko od nas uzet prije njegovog vremena, mi se sjećamo akko su oni živjeli svoje živote- i riječi jedne od žrtava trebaju inspirisati način na koji mi živimo svoje živote.
“Odrastanje u Americi je bio takav blagoslov”, kazala je nedavno Jusur. “Nije bitno odakle dolazite. Postoji toliko različitih ljudi iz različitih mjesta, različitih porijekla i vjera, ali ovdje smo svi jedno”.

Ubistva su izazvala val zabrinutosti u zajednici i na nacionalnom nivou oko toga da li je njihova smrt razultat anitmuslimanskih predrasuda.
Njihova dženaza je bila toliko velika da su se morali prebaciti iz džamije na obližnju atletsku stazu
U emotivnom govoru, Muhammed Jusuf Ebu Salha, otac od Jusur i Razan, pozvao je predsjednika Obamu i FBI da ispitaju motiv koji se krije iza ubistva, za koji je rekao da ima sva obilježja zločina iz mržnje.
“Ukoliko ne budu pažljivo slušali ja ću vikati, i svi ostali će vikati”, kazao je on. “Svi pošteni Amerikanci, svi oni su ovdje- bijeli i crni, svi boja i oblika. Ustanite, stvarno i iskreno, i vidite zbog čega je ovo troje djece ubijeno. Nije bilo u pitanju parking mjesto”.

IslamBosna.ba