Koliko puta, svi mi prođemo pored onih koje znamo bez selama, a da ne govorimo o onima koje ne znamo. Koliko familija u našem komšiluku zaspe polugladno, a mi smo imali nekoliko jela da biramo. Da li su ovo osobine koje Alejhisselam spominje. Ne.

U drugim rivajetima Muhammed s.a.v.s. je na isto pitanja odgovorio da je to onaj musliman od čijeg su jezika i ruku mirni drugi muslimani.

Pogledajte koliko mudrosti i savjeta u nekoliko riječi. Poslanik a.s. sa svega nekoliko riječi upućuje savjete ashabima, ali i svima nama.

Zar nije tačno da većina problema koji se jave između ljudi upravo dolazi zbog pokvarenosti jezika. Jezik sije smutnju među ljudima. Brojni hadisi govore o čuvanju jezika od pokvarenog govora, od ogovaranja, od laži, od prenošenja tuđih riječi, od potvore, od bestidnog govora, od ismijavanja muslimana. Pogledajte koliko grijeha jezik čini. Slobodno možemo kazati da svi problemi koji se javljaju među ljudima su posljedica grijeha u kojem učestvuje jezik.

Jezik muslimana ne vrijeđa drugog muslimana, djela muslimana nisu uperena protiv drugih muslimana. Zašto Poslanik s.a.v.s. spominje ovdje ruku? Zato što većina ljudskih djela su počinjena ljudskim rukama.

Imami Nevevi u komentaru ovoga hadisa kaže: Da riječi Poslanika s.a.v.s. (pravi musliman je onaj) od čijeg su jezika i ruku mirni drugi muslimani znače: ovo je osobina potpunog i pravog muslimana. S ovim se ne poriče islamijjet onoga ko nema ovu osobinu.

PRAKTIČNI SAVJET:

Kada god sretneš muslimana i prođeš pored njega nazovi mu selam riječima ESSELAMU ALEJKUM VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU. A ako ti se selam nazove još mu ljepše odgovori VE ALEJKUMU SSELAM VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU.

Pripremio: Sabahuddin ef. Sijamhodžić

Leave a Reply

*

captcha *