Istraživanje se bazira na podacima iz Fatality Analysis Reporting Systema (FARS). Među podacima se nalaze informacije o 1.495.667 osoba koje su se našle u nekoj teškoj saobraćajnoj nesreći u godinama od 1994. do 2008. Ono što je interesantno s FARS-om, je to da pokriva čitavu američku naciju, sve dane u sedmici, sve dijelove dana, te izvještaj o količini alkohola u „mjernim jedinicama“ od 0.01 % u krvi.  

„Nesreće su češće za 36.6 % kada je čak i sićušni postotak alkohola u krivi vozača“, riječi su jednog od istraživača. Tri mehanizma su odgovorna za ovu razliku: vozači koji su konzumirali bar malo alkohola, brže voze, neoprezni su što se tiče pojasa, te su oni vozači vozila koje prouzrokuje sudar. Interesantno je i to da je količina alkohola u krvi u jakoj relaciji s navedenim mehanizmima. To na primjer znači da će vozač koji je pod većim dejstvom alkohola voziti brže.

„Smanjivanje granice količine alkohola u krvi bi uveliko spasilo živote i odgnalo mnoge povrede“, rekao je David Phillips, autor članka koji je objavljen u žurnalu Addiction.

“Zaista je Allah zabranio opojna pića, pa ko je čuo za ovaj ajet, a ima nešto od alkoholnih pića, neka
ih ne pije i neka ih ne prodaje.” (Muslim)

Prenosi Ebu-Se‘id, r.a., da je Poslanik, s.a., rekao: “U Džennet neće ući: onaj koji pogovara ono što je dao, onaj ko je neposlušan roditeljima i pijanica!” (Nesa’i)

“Allah je prokleo: alkohol, onoga ko ga pije, onoga ko ga toči, onoga ko ga prodaje, onoga ko ga kupuje, ko ga proizvodi i kome se proizvodi, ko ga poslužuje i kome se poslužuje.” (Ebu- Davud)

Leave a Reply

*

captcha *