Generalni konzulat Saudijske Arabije napisao je Vladi službenu depešu žaleći se na ponašanje povodom tog incidenta kao i zbog sličnog incidenta koji se desio dva dana ranije, kada je vozač autobusa iste kompanije rekao jednoj drugoj muslimanki da skine nikab pa da tek onda uđe u autobus.

Što je najsmješnije, iz kompanije NZ Bus izjavili su da su oba vozača poslana na program savjetovanja i da je ustanovljeno da boluju od ‘maskofobije’, i da “obojica tvrde da nije iz vjerskih razloga…već zaista imaju strah od ljudi koji nose maske, i zbog toga ih nismo otpustili”, rekao je direktor Jon Calder.

Samir Aldžabri, muž jedne od žena je izjavio kako će uložiti zvaničnu žalbu Komisiji za ljudska prava u ime svoje supruge, koju nije htio imenovati. Ona je putovala u društvu njihovog jednogodišnjeg sina u Auckland.

Dr Aldžabri je rekao da se vozač suprotstavljao ‘potpunom hidžabu’-nikabu gdje su jedino oči vidljive. Vozač joj je rekao: “Ne želim te u svom autobusu, ali te moram uslužiti. Skini svoje pokrivalo za lice jer moram vidjeti tvoje lice.”

U pismu Saudijskog konzulata Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine stoji da je dva dana ranije studentica Dževhir Saud el Daubiti ostavljena u suzama na ulici Aucklanda. “Kada je zakoračila u puni autobus, vozač je povikao: ‘Van’! Kada ga je upitala zbog čega, on je odgovorio: ´Jer si pokrila lice´. On je insitistirao da izađe iz autobusa, onda je zatvorio vrata i odvezao se.”

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *