“Odgovor morate potražitii na samom izvoru”, izjavio je za US News Ibrahim Hooper, direktor komunikacija u Vijeću za američko-islamske odnose. Hooper kaže da mu nije poznato da je John Brennan primio islam.

Kružile su glasine da je Brennan prešao na islam dok je radio kao šef CIA podružnice u Saudijskoj Arabiji  tokom 90-tih godina.

Bivši agent CIA, John Guandolo izjavio je za radio  US Trento da je Brennan prihvatio islam i posjetio svete gradove Mekku i Medinu. Guandolo navodi dio iz Brennanovog videa, gdje je on izjavio da je tokom svog boravka u Saudijskoj Arabiji “divio veličanstvenosti hadža, i odanosti onih koji su ispunili svoju dužnost kao muslimani obavljajući ovo hodočašće.”

On kaže da ovaj video potvrđuje da je Brennan konvertirao u islam, s obzirom da nemuslimanima nije dozvoljeno da posjete Mekku i Medinu, posebno u toku perioda hadža.

U januaru predsjednik SAD-a, Barack Obama, nominovao je svog savjetnika za antiterorizam, John Brennana,  za mjesto novog direktora CIA.

Brennan bi naslijedio penzionisanog generala Davida Petraeusa, koji je iznenada zbog, kako kaže, izvanbračne afere, podnio neopozivu ostavku.

Guandolo smatrada Brennan “nije podoban” da predvodi CIA. “Službenici američke vlade koji su bili prisutni u Saudijskoj Arabiji kada i Brennan, potvrdili su da su direktno svjedočili poboljšanju odnosa između Brennana i pojedinaca koji rade za saudijsku vladu, te da su svjedočili njegovom prihvatanju islama.”

Hooper kaže da se američki muslimani protive Brennanovoj kandidaturi zbog toga što zagovara napade bespilotnim letjelicama i upotrebu tehnika mučenja pri ispitivanju osumnjičenih za terorizam. On je predvidio da će priča o navodnoj Brennanovoj konverziji ustvari biti samo priča desničara, koji ne prihvataju nikakvo vanjsko mišljenje, niti ih zanima neko drugo mišljenje.

Brennan je poznat i po tome što zagovara da je američka kampanja smrtonosnih napada bespilotnim letjelicama zakonita po međunarodnom pravu. Američke bespilotne letjelice u Pakistanu bile su izvor napetosti između Pakistana i SAD-a.

Jedan dužnosnik za nacionalnu sigurnost, upoznat sa Brennanovim dosjeom iz Bijele Kuće, rekao je da se od njega očekuje da  će znatno pojačati operacije sa bespilotnim letjelicama, čak i po cijenu da dođe do zategnutih odnosa sa Pakistanom.

Brennan je također bio veliki pristalica agresivnih metoda mučenja pod administracijom bivšeg predsjednika George W. Busha,a također opravdavao je i branio destruktivne metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *