On je istakao da je razlog za zatvaranje kancelarije na prostoru koji su dijelile dvije ambasade, isključivo finansijske prirode, te da se ne radi o političkim razlozima.

Brommer je naglasio da će druge njemačke organizacije u gradu, kao što su GTZ, DAAD i FES nastaviti kulturnu i ekonomsku saradnju sa Banjalukom, a političke i diplomatske poslove preuzeće ambasada u Sarajevu.

“Žalimo što je do zatvaranja ove kancelarije, koja je tako važna za dijalog Njemačke i Republike Srpske, moralo doći iz finansijskih razloga. Ova kancelarija je bila vidljiv dokaz mira i saradnje dvije nakada zaraćene nacije, Njemačke i Francuske, koje su postale pokretačka snaga evropskog ujedinjenja i koje u interesu Evrope provode zajedničku spoljnu politiku”
, rekao je Brommer za “Nezavisne novine”.

On je dodao da će, uprkos zatvaranju, kancelarija Njemačke nastaviti podržavati proces pomirenja u BiH, te je naglasio da je glavni uzrok zatvaranja kancelarije u obaveznim uštedama koje Njemačka mora uraditi zbog finansijske krize.

“U saveznom budžetu Njemačke se za narednu godinu traže mogućnosti za uštede. U Saveznom ministarstvu vanjskih poslova se pored ušteda u osoblju i kulturnoj politici, traže i uštede u diplomatsko – konzularnoj mreži i predstavništvima u inostranstvu. Jedno od tih predstavništava na kojem će se uštedjeti je u Banjaluci”
, istakao je Brommer.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić smatra da je zatvaranje ove kancelarije dobar znak.

“Ta predstavništva su u Banjaluci otvorena iz političkih razloga, jer se smatralo da je RS problem u BiH. Oni su u Banjaluci imali isturene diplomate, čiji je zadatak bio da smire situaciju ako bi do nečeg došlo. Sada su utvrdili da je RS stabilna i uvidjeli da više nema potrebe za predstavništvom”
, pojasnila je Babićeva.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da ta odluka nije dobra jer će time Banjaluka izgubiti na značaju koji je ranije imala.

Srna

Leave a Reply

*

captcha *