IslamBosna.ba– Njemački lanac supermarketa Aldi (u Austriji prisutan pod nazivom “Hofer”) je počeo s bojkotom robe proizvedene u izraelskim kolonijama na nepravedno otetoj palestinskoj zemlji.

Prema navodima holandskog časopisa “Trouw”, to je potvrdila glasnogovornica lanca.

Aldi ima filijale u 16 evropskih zemalja te u SAD-u i Australiji. Do skoro su vlasnici ovog lanca, Theo i Karl Albrecht, bili dva najbogatija Nijemca, prije nego je Theo 2010. godine preminuo.

Još uvijek nije jasno da li je bojkot ove izraelske robe trenutno nastupio samo u holandskim ili u svim filijalama.

U međuvremenu je i Hoogvliet, manji konkurent Aldija u Holandiji, najavio da će bojkotovati robu iz izraelskih ilegalnih kolonija. Jedan treći holandski lanac supermarketa, Jumbo, je objavio da je poduzeo korake da se roba iz kolonija više ne nabavlja. Oni su zatražili od svojih dobavljača da roba na kojoj stoji “Made in Israel”, ne smije poticati iz kolonija, “jer mušterija ima pravo na tačnu informiranost”.

Još u martu je holandsko Ministarstvo privrede savjetovalo svim prodavnicama koje nude robu iz Izraela, da je etiketiraju kao “naseljeničke izraelske produkte iz Zapadnog Jordana/Golana/Istočnog Jerusalima”.

Evropska Komisija je 19. jula objavila nove smjernice, prema kojima se institucijama EU zabranjuje dodjeljivanje odlikovanja i stipendija   osobama iz ovih područja.

Drugi lanci u Holandiji, uključujući Albert Heijn sa svojih 850 filijala,  su objavili da oni nemaju nikakve posebne odredbe u vezi s robom iz Izraela.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *