“Ne osjećam nikakvu krivicu. Zašto bih? Pitanje vam je poput – da li Rusija treba da ima uticaj u Finskoj? Ne. Obje zemlje su nezavisne i tako međusobno treba da se odnose. Ne treba zaboraviti istoriju, šta se događalo na Balkanu. I kada su se određene stvari dogodile, Srbija je izgubila pravo da upravlja Kosovom. To je jasno rečeno, i moj plan je jasan oko toga”, objasnio je Ahtisari u intervjuu frankfurtskim “Vijestima”.

Ahtisari je istakao da je sa njegovim planom sve u redu, i da su svi znali šta će ponuditi već početkom 2006. godine.

“Nakon sastanka u Londonu 31. januara 2006. zamolio sam članice Kontakt grupe da proslijede privatne poruke Beogradu, Prištini i kosovskim Srbima. Prva tačka tih osam privatnih poruka je bila veoma jasna: U svjetlu onoga što se dogodilo na Kosovu, zbog akcija Srbije, povratak Kosova unutar Srbije nije održiva opcija”, naveo je Ahtisari.

Prema njegovim riječima, to su svi znali, i zato su pregovori bili na neki način akademski, jer Srbija nije željela da sarađuje.

“Ali, poruka je bila jasna, i drago mi je da sam napravio plan koji je sve na svijetu podsjetio da ako se određene loše stvari dogode, oni koji su na vlasti će izgubiti pravo da upravljaju”, prisjeća se Ahtisari.

On je kazao da je uvijek smatrao da je pogoršanje odnosa Amerike i Rusije dovelo do toga da Rusija blokira proces u Savjetu bezbjednosti UN, tako da to nema puno veze sa Kosovom, već sa bilaterarnim odnosima ove dvije države.

“Tokom pregovora dok je plan pravljen nije bilo nikakve saradnje sa Srbijom, srpskim profesionalcima je bilo zaprećeno da će izgubiti svoje poslove, ukoliko budu sarađivali. Kolege i ja smo željeli da imamo najbolju moguću zaštitu manjina, naročito za srpsku zajednicu, i ne vjerujem da ćete naći bolje mehanizme zaštite od onih u planu. Nije krivica plana, već stavovi ljudi”, naglasio je Ahtisari, dodajući da svi moraju da se mijenjaju, i ne samo političari na ove strane.

Za to je, prema njegovim riječima, potrebno vrijeme i to će biti “dugogodišnje vježbanje”.

Kada je riječ o dijalogu Beograd i Prištine, Ahtisari je poručio da “umjesto da govore da će pregovarati trebalo bi najprije da sprovedu ono što je dogovoreno”.

“Nijedna zemlja u ovom dijelu svijeta ne može da pomisli da će ući u Evropsku uniju ukoliko ima unutrašnje ili probleme sa komšijama. To je poruka otrežnjenja za sve, ako žele da se pridruže. Zaista, ne mogu da zamislim EU, bez obzira na to da li je riječ o zapadnom Balkanu ili ne, da uzme ikoga kao članicu, ako ta zemlja nema mir sa komšijama”, rekao je Ahtisari.

Ssto se sjevera Kosova tiče, Ahtisari naglašava da nije za počinjanje bilo kakvih novih pregovora, jer su granice takve kakve jesu.

Međutim, ukazao je da treba da se primjeni ono što plan kaže, a vidi na većinski srpskim opštinama južno od Ibra da dobro funkcioniše.

(Tanjug)

(vijestiba)

Leave a Reply

*

captcha *