Tu državu, naveo je, on “neće,” već ona može da bude samo dejtonska. On je iznio stav “da je RS državotvorni dio državne zajednice koja se zove BiH”.

“BiH je servis za naše potrebe i mora, ako hoće uopće da preživi, da servisira i uvažava potrebe RS-a. Ako toga nema, ‘koji će nam đavo BiH’”, ustvrdio je Dodik pred sastanak lidera najjačih stranaka u BiH kojima će biti domaćin.

Izmjena izbornih pravila za Srebrenicu nisu tema sutrašnjih razgovora “šestorke” u Banjoj Luci, jer će postojeći Izborni zakon biti primjenjen i u toj općini, a pobijedit će se srpski kandidat za načelnika, ustvrdio je predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik.

“Ja sam sazvao sastanak i to ne stavljam na dnevni red. Može to neko da postavi. Dolaze ovdje i ambasadori i oni postavljaju pitanje promjene Izbornog zakona te vrše pritisak”, rekao je Dodik i odbacio, kako kaže, izjave nekih stranih diplomata da nije prihvatljivo da Srbin bude načelnik Srebrenice.

Dodik je za RTRS rekao da “Srbi neće biti ikebane u Srebrenici” i da će se srpske političke stranke “ujediniti u Srebrenici i ona će dobiti načelnika Srbina”. Naveo je da nije protiv dogovora o presudu “Sejdić-Finci” kako bi BiH mogla krenuti na evropskom putu, ali je dodao da će se to desiti ukoliko ne bude postavljanja novih uvjeta.

Moguće je, kaže, da sljedeći problem bude pitanje budžeta zajedničkih institucija.

   

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *