Vatikan se službeno oglasio danas i kritizirao “metode” koje su korištene u svrhe ove novinarske istrage, ali je potvrđeno kako su pisma autentična. Vatikan je izrazio “žaljenje zbog objave dokumenata”.

Nadbiskup Vigano bio je zamjenik guvernera Vatikana od 2009 do 2011. Na toj funkciji bio je druga najvažnija osoba u odjelu za održavanje samog Vatikana, uključujući vrtove, zgrade, ulice, muzeje i drugu infrastrukturu.

Vigano, danas vatikanski ambasador u Washingtonu, u pismima koja su jučer procurila u javnost navodi kako je otkrio “lanac korpucije, nepotizma i kronizma” po pitanju dodjeljivanja ugovora za održavanje Vatikana vanjskim kompanijama po znatno napuhanim cijenama.

U jednom pismu Vigano se čak direktno obraća samom Papi i govori mu o prljavoj kampanji koju protiv njega vode drugi vatikanski dužnosnici. Navodi kako su se urotili i žele ga maknuti s njegove pozicije samo zato što je otkrio korupciju i praksu kojom se ista provodi.

“Sveti Oče, moj transfer bi stvorio veliku dezorijentaciju i potpuno obeshrabrio one koji su vjerovali kako je moguće očistiti naše institucije od korupcije i zlostavljanja moći kojeg provodi rukovodstvo mnogih naših odjela.”, otvoreno je napisao Vigano Papi 27.3.2011.

U jednom drugom pismu, 4.4.2011., Vigano je ponovno pisao Papi i upozorio na još veće korupcijske skandale. Otkrio je kako su vatikanske investicije povjerene u ruke dva fonda kojima upravljaju talijanski bankari koji se “puno više zalažu za svoje, nego za interese Vatikana.”

U istom pismu Vigano upozorava kako je na temelju samo jedne transakcije, koja se obavila u 2009., Vatikan izgubio čak 2,5 milijuna dolara.

U pismima se navodi još niz drugih financijskih prevara. Tako je primjerice Vigano naveo da je uređenje Trga Svetog Petra 2009. koštalo 550,000 eura. Čim je on preuzeo dužnosti, trošak je smanjen za čak 200,000 eura.

Vigano je svojim odgovornim i transparentnim radom uštedio velik novac i Vatikan je nakon dugog vremena bio financijski u plusu, ali tada slijedi iznenađenje.

Dužnost zamjenika guvernera trebao je obavljati do 2014., no 22.3.2011. državni tajnik Kardinal Tarcisio Bertone javlja mu kako je smijenjen. 

Unatoč brojim apelima Papi u kojima upozorava da bi njegov transfer, pa makar za njega osobno bila to promocija na višu dužnost, bio “veliki poraz” koji će teško primiti.

Apeli nisu pomogli – prošle godine, u listopadu, Vigano je imenovan za vatikanskog ambasadora u Washingtonu nakon što je prethodni ambasador za SAD naglo preminuo.

U današnjem službenom dopisu iz Vatikana, po pitanju aktualne afere izneseno je: “aktualna administracija nastavak je transparentnog menadžmenta kojem je inspiracija bio Monsinjor Vigano”

 

(newsareacomba)

Leave a Reply

*

captcha *