Nevladine organizacije iz BiH uputile su otvoreno pismo u vezi nacrta Okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći BiH i izrazile zabrinutost zbog namjere zakona da iz procesa pravne pomoći isključi nevladin sektor.

 

“Naše mišljenje je bilo i ostalo da je potrebno iskoristiti postojeće NVO i omogućiti im da pružaju besplatnu pravnu pomoć, prvenstveno zbog toga što su iste specijalizovane za određene oblasti, ali i iz razloga što su sve ovo vrijeme uspješno pružale sve vidove besplatne pravne pomoći. U oblasti pružanja besplatne pravne pomoći,  NVO su imale i trebale bi i dalje imati važnu ulogu”, kaže se između ostalog u saopćenju, koje potpisuju CCI, Helsinški komitet za ljudska prava BiH, Biro za ljudska prava, Asocijacija za demokratske inicijative i Udruženje “Vaša prava BiH”.

“Rješenja koja se sada nameću u tekstu prijedloga Zakona ne idu u prilog efikasnom, brzom i kvalitetnom ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć, što bi morala biti suštinska intencija, nego povećanju administracije i usmjeravanju budžetskih sredstava za besplatnu pravnu pomoć državi i njenom aparatu. Ovakva rješenja nisu usklađena sa međunarodnim standardima i predstavljaju suprotan pristup obavezama harmonizacije propisa Bosne i Hercegovine sa propisima zemalja Evropske unije i u suštini ograničavaju pravo na pristup sudu ili upravnom organu, što je suprotno odredbama člana 6. i 13. Evropske konvencije”, kaže se u saopćenju.

Sa posebnom pažnjom ističemo i činjenicu  da je članom 34. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, između ostalih, predviđeno pravo na podnošenje predstavke Evropskom sudu u Strazburu i to i od strane NVO, navodi se u saopćenju NVO iz BiH.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *