Kako saznajemo, jučer je u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH održan sastanak, i to na nivou eksperata, na kojem se žustro razgovaralo o ovom zakonskom rješenju, ali nije postignuta saglasnost.

Ključne stvari

Sastanku su, naime, prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, Federalne uprave policije, Ureda visokog predstavnika, EUPM-a te Organizacije za istraživanje kriminala (ICTAP) iz SAD.

Iako je još u petak, tokom susreta zamjenika visokog predstavnika Roderika Mura (Roderick Moore) i federalnog ministra unutrašnjh poslova Predraga Kurteša, dogovoreno da se na ovom sastanku razgovara samo o tehničkim detaljima prednacrta, s obzirom na to da je malo vremena do sjednice Vlade FBiH, kako saznaje “Dnevni avaz”, predstavnici FUP-a i OHR-a zahtijevali su da se raspravlja o ključnim stvarima zakona.

Kako smo nezvanično saznali, predstavnici OHR-a tom su prilikom tražili da ministar Kurteš povuče ovaj prednacrt iz procedure te da se jedno vrijeme sačeka s njegovim donošenjem.

Zajedno s predstavnicima FUP-a čak su predložili da kompletan proces donošenja ovog zakona krene iz početka! Suprotnog mišljenja, kako nam je preneseno, bili su predstavnici EUPM-a, koji su otvoreno podržali inicijativu ministra Kurteša da se nastavi s procesom donošenja ovog zakona te da se on eventualno doradi u fazi javne rasprave.

Duge polemike

Polemike o ovom zakonskom rješenju, koji je izazvao veliki sukob između SDP-a i SDA, kako nam je rečeno, trajale su jučer duže od pet sati!

 

O sudbini Prednacrta zakona o unutrašnim poslovima BiH, kojem se, suprotno stavovima SDP-a, žestoko protivi SDA, na jučerašnjem sastanku nije odlučeno te se očekuje da će se zbog njega koplja lomiti danas na sjednici Federalne vlade.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *