IslamBosna.ba– Veliki broj muslimanskih vođa Nepala se žali kako nevladine organizacije koje djeluju u zemlji prisiljavaju muslimanke da koriste kontracepcijska sredstva te da abortiraju.

Vođa muslimanske zajednice iz okruga Banke, Hassan Miya je kazao za AsiaNews da organizacije humanitarne pomoći ‘nameću kontracepciju, abortuse i planiranje porodice muslimankama iz najsiromašnijih okruga. Ukoliko se one ne slažu, onda gube pristup humanitarnoj pomoći, kao i mogućnost  da svoju djecu školuju besplatno. Ovo je stvarno prljava metoda usmjerena protiv naše vjere i koja iskorištava naše siromaštvo’.

Miya navodi da su žrtve nepalske muslimanske porodice iz udaljenih područja koje su toliko siromašne da ne mogu priuštiti da šalju svoju djecu u školu, on dalje navodi da ove nevladine organizacije ‘nude novac i besplatno školovanje, ali za uzvrat nameću planiranje porodice“.

„Moje stanovište je da je ovo zavjera usmjerena na manjine u zemlji“, kazao je Miya, navodeći poteškoće sa kojima se suočava muslimanska manjina u ovoj većinskoj hinduističkoj zemlji

Već neko vrijeme lokalni mediji objavljuju tekstove koji promoviraju abortuse i druge oblike planiranja porodice. Jedan nepalski list je objavio tekst o području Bajura: „Muslimanke vjeruju da je planiranje porodice stramota, ali one iz okruga Bajura su shvatile da nije. Iako islam zabranjuje upotrebu kontracepcijskih sredstava veliki broj žena iz ovog područja osporava ovu predrasudu“.

Nekoliko zdravstvenih radnika, navodi tekst, je pozvalo porodice ‘da imaju manje djece’ zarad ekonomskog blagostanja te su pohvalili kontracepciju.

„Besplatni zdravstveni i obrazovni programi ne bi trebali da utječu na bilo čija vjerska uvjerenja. Pokrenut ću istragu, također jer nevladine organizacije mogu raditi samo ukoliko su u skladu sa zakonima i ukoliko su prihvaćeni od društva“, kazao je ministar zdravlja, Gopal Parajuli.

IslamBosna.ba