PPDIVUT u nedjelju u saopćenju podsjeća na nužnost radikalnije zaštite domaće proizvodnje jer je prekomjeran uvoz svega i svačega u prošloj godini iznosio preko devet milijardi KM, a u čemu je dominantan uvoz hrane.

Na policama brojnih tržnih centara u BiH nalaze se pretežno robe uvezene iz Srbije i Hrvatske, a kada zahtijevamo da se i naša proizvodnja nađe na tržištima zemalja u okruženju, onda nam te države i njihovi trgovački lanci i centri postavljaju visoke kriterije i barijere kakve uvoz njihovih proizvoda na naše tržište ne poznaje, ističe PPDIVUT.

PPDIVUT smatra da je u proteklih 15 godina bilo “dovoljno prekomjernog i neopravdanog uvoza iz Srbije i Hrvatske na bosanskohercegovačko tržište te da je krajnje vrijeme da se to zaustavi”.

Namjera izjava predstavnika Privredne komore Srbije je da privreda BiH postane “žrtveno janje” s ciljem da tržište BiH preplave proizvodi zemalja u okruženju kao spas njihovim posrnulim privredama i spašavanje radnih mjesta u tim državama, upozorava PPDIVUT.

Članstvo i organi Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH ubjeđeni su da je donošenje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje na nivou države BiH potrebnije nego ikad.

Ta aktivnost je, ustvari, osnova svim akcijama koje se preduzimaju na ublažavanju posljedica ekonomske krize, koju je moguće prevladati povećanom domaćom proizvodnjom i održavanjem uposlenosti i radnih mjesta, uz smanjenje prekomjernog i eliminiranje neopravdanog uvoza, stoji u saopćenju koje je potpisao predsjednik PPDIVUT-a Mehmed Avdagić.

Izvor:Fena

Leave a Reply

*

captcha *