IslamBosna.ba- Mnogo je među nama onih koji su ramazan proveli u postu, ramazanske noći u namazu, učenju Kur’ana, održavanju rodbinskih veza i plemenitim djelima i postupcima. Ali, nije malo onih koji sva ova ibadetska dostignuća unište i bace za leđa istog trena kada se objavi nastupanje Ramazanskog bajrama, kada mnogi ostave pokornost, ibadet i namaz, i vrate se svojim starim lošim običajima i praksi.

Mnogi, namah, slušanje Kur’ana, gledanje u Allahove ajete zamijene slušanjem muzike i gledanjem u haram, zaboravljajući i ostavljajući sve ono što su tokom dana ramazana radili.

Tumačeći kur’anski ajet: I ne budite kao ona koja bi svoju pređu rasprela kad bi je već bila čvrsto oprela, mufesiri spominju da je neka starica u Mekki pelela pređu tokom čitavog dana, a kada bi nastupila noć ona bi sve ono što je isplela rasplela i pokvarila da bi se sutradan ponovo vratila pletenju i svakodnevno postupala na takav način.

Uzvišeni Allah nas kroz ovaj primjer upozorava da ne postupamo kao ova starica, odnosno da ne upropaštavamo i uništavamo svoja dobra djela koja smo učinili time što ćemo nakon njih činiti loša i nevaljala.

Kraj ramazana je prilika da se podsjetimo ovog ajeta i podsjetimo sebe i druge da čuvamo naše namaze, naš post, naše ibadete i sadake, tako što se nećemo vratiti lošim postupcima i grijesima nakon ramazana. Neka naši ibadeti nakon ramazana budu samo kontinuitet našiih ibadeta u ramazanu, neka naš noćni namaz mimo ramazana, barem dva rekata, bude nastavak ramazanskog noćnog namaza, neka naš post šest dana ševala ili ponedjeljkom i četvrtkom, ili pak, bijelim danima u sredini mjeseca bude nastavak našeg ramazanskog posta. Ustrajmo u ibadetu i ne kidajmo sponu sa ramazanom i ramazanskim ibadetima kako ne bismo bili poput ove starice koja je cijeli dan prela da bi na kraju sve ono što je isprela i uništila i rasprela.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

 IslamBosna.ba