Plaćanje ceha

Ako dođe do smanjivanja plaća, a ja mislim da hoće, bit će smanjene i penzije. Svi moramo dijeliti sudbinu koja nas je zadesila zbog finansijske krize. Ne dolazi u obzir da samo penzioneri plate ceh, to ćemo svi zajedno morati podnijeti – navodi Jelečević.

Iako Vlada FBiH Zavodu PIO duguje milione maraka za isplatu beneficiranih penzija u prošloj i ovoj godini, sredstva u ovom prvom rebalansu budžeta nisu predviđena.

Što se tiče duga Vlade FBiH Zavodu PIO za isplaćene beneficirane penzije, tražio sam da u rebalansu budžeta za ovu godinu bude osiguran taj novac, ali je prevagnulo da se prioritetno izmire dugovanja iz prethodne godine – ističe Jelečević.

Otpuštanje radnika

Ministar potcrtava kako očekuje da će FBiH uskoro zaključiti finansijski aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da će taj novac biti iskorišten za sprečavanje talasa socijalnih nemira.

Ako slučajno ne sklopimo aranžman sa MMF-om, a FBiH ostane u krizi, socijalni nemiri su neminovni. Budžet je u deficitu, a stalno se otpuštaju radnici, te je i to jedan od ključnih razloga zbog čega se mora sklopiti aranžman sa MMF-om – kaže Jelečević.

Smanjeni prihodi

Prema Jelečevićevim riječima, zbog učestalih otkaza radnika smanjeni su i prihodi Zavoda PIO.

Tokom razgovora koje sam vodio s predstavnicima Svjetske banke istaknuto je da su oni posebno zainteresirani da se Zavod PIO stabilizira. Poduzet ćemo sve da se više ne narušava stabilnost ove institucije – naglasio je Jelečević.

Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *