U intervjuu za Radio Slobodna Evropa , Lunaček je kazala da je pitanje secesije potpuno odbačeno što je garantirano u nedavnom izvještaju Evropske komisije (EK) u kojem je “teritorijalni integritet Kosova” naveden kao formula za buduću strategiju proširenja.

Lunaček je dodala da je to istovremeno “značajan dio studije izvodljivosti”.

“Ova studija uključuje formulu teritorijalnog integriteta i ovo je vrlo važan događaj. Zaista cijenim ovakav potez. Naravno, time je Evropska unija jasno pokazala koliko je odlučna u vezi sa ovim pitanjem. Tako da se ovim potvrđuje da nema više crtanja granica”, kazala je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Kosovo.

Lunaček je istakla da je vrlo značajno što je Evropska komisija predložila studiju izvodljivosti za Kosovo, ali, isto tako, da je značajno da je dato zeleno svjetlo Kosovu za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

“Evropska komisija je jasno poručila da Kosovo mora ispuniti sve potrebne kriterije prije otvaranja pregovora, te da je Evropsko vijeće odobrilo izradu studije o izvodljivosti. Stoga, od sada ne postoje nikakve zakonske prepreke za ostvarivanje napretka prema EU-u. Izvještaj Evropske komisije je znak i poruka Evropskom vijeću da je pravno moguć napredak Kosova prema EU-u. Ovo je vrlo pozitivan pomak i mislim da je ovo odličan signal i za Kosovo”, napomenula je Lunaček.

(RSE)

Leave a Reply

*

captcha *