Budući da je rasprava o ovom zakonskom prijedlogu u prvom čitanju obavljena na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 27. oktobra, poslanici su danas bili uskraćeni za mogućnost diskutovanja o njemu.

Prilikom rasprave održane na toj sjednici poslanici iz RS izrazili su protivljenje da se Savjet za državnu pomoć, čije je formiranje predviđeno predloženim zakonom, finansira iz budžeta BiH i iznijeli stav da Savjet treba ravnomjerno da finansiraju BiH i entiteti.

Predloženi zakon o sistemu državne pomoći jedan je od uslova za dalje napredovanje BiH ka EU i njime se uređuju opšti uslovi za dodjelu, kontrolu dodjele i korišćenje državne pomoći s ciljem uspostavljanja i obezbjeđivanja konkurentnih tržišnih uslova, kao i izvršavanja preuzetih obaveza po zaključenim međunarodnim ugovorima koji sadrže odredbe o državnoj pomoći.

Na kraju današnje sjednice poslanici će se izjasniti o daljoj budućnosti ovog zakonskog prijedloga.

Rasprave nije bilo ni o prethodnim tačkama dnevnog reda, između ostalog ni o Prijedlogu zakona za međunarodni i međuentitetski drumski pravoz, za koji je nadležna komisija dostavila negativan izvještaj.

Budući da je za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH rasprava održana na jednoj od ranijih sjednica, a da je samo izjašnjavanje odgođeno, nije bilo rasprave ni o ovoj tački.

MOJportal/SRNA

Leave a Reply

*

captcha *