Učesnike uličnog okupljanja u glavnom gradu jugozapadne pakistanske provincije Balochistan predvodio je federalni poslanik Mulavi Asmatullah.

To je prvi miting u Pakistanu otkako je SAD objavio da je Bin Laden ubijen u operaciji američkih specijalnih snaga u pakistanskom gradu Abbottabadu, navela je agencija AFP.

Prema tvrdnjama organizatora, na skupu je sudjelovalo između 1.000 i 1.200 ljudi, a prema riječima očevidaca na ulice je izašlo oko 800 ljudi.

“Bin Laden je bio heroj muslimanskog svijeta i poslije njegovog mučeništva zaslužio je titulu velikog mudžahida (muslimanski borac)”, rekao je Asmatullah.

U akciji SAD-a u nedjelju sudjelovala su dva američka helikoptera i manji tim američkih specijalaca – “mornaričke foke”.

Oni su izveli prepad na luksuznu vilu usred pakistanskog ljetovališta Abbottabad, na sat vremena vožnje od glavnog grada Islamabada, i nakon 40 minuta razmjene vatre ubili Bin Ladena, jednog njegovog sina, kurira i njegovog brata i ženu koju je, navodno, jedan od ubijenih koristio kao živi štit.

(fena)

Leave a Reply

*

captcha *