IslamBosna.ba- Evropske diplomate su upozorile tursku vladu da ne može računati na podršku NATO-a ukoliko sukob sa Rusijom preraste u oružani sukob, prenosi Daily Mail pisanje njemačke štampe.
Ankara je pozvala na zajedničku kopnenu operaciju u Siriji svoje međunarodne saveznike, insistirajući da je to jedini način da se zaustavi petogodišnji rat u toj zemlji. Saudijska Arabija je izjavila da je spremna da uzme učešće u međunarodnim snagama koje će biti raspoređene u Siriji.
Međutim Rusija, koja vrši zračne udare u znak podrške svom glavnom regionalnom savezniku Bešaru el-Assadu, je izrazila svoje protivljenje operaciji. Ona je također pozvala Vijeće sigurnosti da izvrši pritisak na Tursku kako bi zaustavila svoje granatiranje kurdskih snaga na sjeveru Sirije, ali je odbijena.
Turski plan je zasnovan na pretpostavci da, u slučaju sukoba, zemlja se pozove na član 5. NATO saveza, klauzula kolektivne samoodbrane. U članu 5. NATO saveza kaže se da potpisnice smatraju da se oružani napad na jednu ili više njih, u Evropi ili Sjevernoj Americi, treba smatrati napadom na sve njih i zato se slažu da će u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, pomoći potpisnici ili potpisnicama koje su napadnute, preduzimajući korake koji se smatraju potrebnima, uključujući i upotrebu oružane sile.
Ali ministar vanjskih poslova Luksemburga, Jean Asselborn je kazao za njemački Der Spiegel da turska vlada ne može računati na NATO.

“NATO ne može sebi dozvoliti da bude uvučen u vojnu eskalaciju sa Rusijom kao rezultat nedavne napetosti između Rusije i Turske”, kazao je on.

Asselborn je također naglasio da se na član 5. može jedino pozvati onda kada je država članica jasno napadnuta.
Njemački diplomata je ponovio Asselbornov stav i kazao: “Mi nećemo platiti cijenu rata kojeg su Turci počeli”. Jer odluke koje donese Sjevernoatlantsko vijeće, NATO- ovo najvažnije je tijelo i jedino koje ima političke ovlasti i pravo donošenja odluka koje se tiču Saveza, uvijek mora biti jednoglasno, i dovoljno je da jedna država iskoristi svoje pravo veta, kaže zvaničnik. Ali, dodaje zvaničnik, neće otići toliko daleko: postoji široka saglasnost sa SAD-om i većinom drugih saveznika da se u ovom slučaju turski zahtjevi ignorišu.

Međutim, članice NATO saveza prate tursko-ruski sukob sa zabrinutošću. Tu, na kraju krajeva, uvijek postoji rizik da Rusija u nekom trenutku može napasti turske položaje na turskom tlu. “Ukoliko Rusi izvrše napad na Tursku, onda ćemo imati problem”, kazao je zvaničnik NATO-a. U tom slučaju, Turska bi se mogla pozvati na član 5. Ukoliko Sjevernoatlantsko vijeće ne postigne jednoglasnost, Putin bi još jednom mogao podijeliti Zapad, kaže zvaničnik.
U petak, francuski predsjednik Francois Hollande je također kazao da Evropa mora spriječiti sukob između dva naroda.
“Postoji rizik od rata između Turske i Rusije”, kazao je on u intervjuu za francuski radio Inter.

Ankara je već ukorena nakon obaranja ruskog ratnog aviona, a NATO diplomate su kazale da je to pretjerana turska reakcija. “Moramo izbjeći takve situacije, incidente, nesreće koje se otimaju kontroli”, upozorio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

IslamBosna.ba