Sve zemlje članice i institucije EU-a naglašavaju da je smrt Osame Bin Ladena veliki uspjeh SAD-a u borbi protiv terorizma. Istodobno su članice Unije povećale stepen sigurnosti i mjere opreza protiv mogućih osvetničkih terorističkih napada. Čelnici Evropske unije su naglasili da je smrt vodećeg čovjeka Al Kaide samo simboličan čin te da terorističke ćelije u Evropi funkcioniraju kao zasebne jedinice te da mogu pokrenuti terorističke napade kao osvetu za smrt Bin Ladena.

Koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove opisao je ubistvo kao »jedan korak u pravcu smanjenja prijetnji od terorističkih napada u dugoročnom procesu«, ali da bi smrt Bin Laden mogla »kratkoročno povećati rizik od terorističkih napada«.

Što nakon smrti Bin Ladena u Afganistanu?

Osama Bin Laden i njegove akcije uzrok su međunarodne vojne akcije u Afganistanu, pa se postavlja pitanje šta sada Bin Ladeova smrt znači za budućnost vojne misije u Afganistanu, šta to znači za vojnike iz Njemačke i Velike Britanije, SAD-a i Hrvatske? NATO strahuje da bi članice mogle započeti s povlačenje svojih snaga iz Afganistana.

Mjere sigurnosti su pooštrene u cijeloj Evropskoj uniji, a samo nekoliko dana prije smrti šefa Al Kaide, njemačke snage sigurnosti uhapsile su tri osobe za koje se sumnja da su pripremale terorističke napade u Njemačkoj. Policija širom Velike Britanije je na visokom stepenu pripravnosti. Veleposlanstva i zračne luke širom Evrope također imaju povećan stepenj opreza, a posebno su osigurane zračne luke u Rimu te centar grada u Milanu. Talijanske snage sigurnosti odlučile su poduzeti posebne mjere zaštite za potencijalne američke i pakistanske ciljeve u Italiji.

U Bruxellesu – bez dodatnih mjera sigurnosti

U Bruxellesu ističu da neće povećati mjere sigurnosti u instutucijama Evropske unije, izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Pia Ahrenkilde i dodala: »EU će ostati odlučan i budan u pogledu bilo koje terorističke prijetnje, a opasnost je po našem mišljenju smanjena nakon smrti Osame Bin Laden«.

Autor : Alen Legović, Bruxelles

Odg. urednik: Anto Janković

(dwworldde)

Leave a Reply

*

captcha *