IslamBosna.ba- Selmana el-Auda, poznatog saudijskogi daiju i člana Vijeća povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka, su u septembru prošle godine pripadnici saudijskih službi bezbjednosti, bez ikakvog obrazloženja uhapsili.

Šejh Selman el-Auda je uhapšen 7. septembra 2017. godine, a od oktobra nema nikakvu komunikaciju sa vanjskim svijetom. Njegovo hapšenje je došlo nakon objave na Twitteru u kojoj je pozvao na poboljšanje odnosa sa Katarom.

Nakon izbijanja diplomatske krize između Saudijske Arabije i Katara, brojni islamski učenjaci i daije bili su primorani da se oglase i podrže blokadu. Među učenjacima koji se nisu oglasili bili su i Selman el-Auda i Aud el-Karni, zet poznatog daije Aida el-Karnija, koji se također nalazi u saudijskom zatvoru.

Šejh Selman el-Auda je uhapšen u svojoj kući bez naloga samo nekoliko sati nakon što je na Twitteru reagovao na vijesti o mogućem pomirenju Saudijske Arabije i Katara uslijed diplomatske krize. On je napisao: “Gospodaru, Tebi hvala, ne možemo izbrojati zahvalu Tebi, Ti si onakav kako Si sebe opisao, Gospodaru, ujedini njihova srca u onome što je hair za njihove narode.”

Prema njegovoj porodici od šejh Selmana i drugih istaknutih ličnosti, vlasti su tražile da objavi podršku vladi Saudijske Arabije tokom krize sa Katarom, što je šejh Selman odbio.

Od njegovog hapšenja, šejhu Selmanu nije dozvoljen kontakt sa porodicom, osim jednog kratkog telefonskog poziva krajem oktobra prošle godine. Također, nakon hapšenja saudijske vlasti su proizvoljno nametnule zabranu putovanja užim članovima njegove porodice. Međutim, početkom januara njegovoj porodici rečeno da je hospitaliziran iz nepoznatog razloga, nakon čega su se pojavile i spekulacije da je šejh Selman umro.

Sin šejha Selmana el-Aude, Abdullah el-Auda, napisao je danas u kratkoj objavi na svome Twitter profilu da su saudijske vlasti konačno dozvolile njegovom babi kontakt sa porodicom te da je šejh Selman telefonirao iz zatvora i kazao da je dobro i zdravo.

Više od 20 istaknutih vjerskih ličnosti, pisaca, novinara, akademika i aktivista je uhapšeno u istom vremenskom razdoblju kao i šejh Selman el-Auda. Razlozi njihovog hapšenja su nejasni, a vlasti nisu objavile nikakvo saopćenje niti razloge hapšenja i progona daija.

Nakon njihovog hapšenja veliki broj međunarodnih organizacija za ljudska prava, među kojima su i Human Rights Watch i Amnesty International, pozvao je na oslobađanje šejha Selmana, koji  se nalazi u potpunoj izolaciji u samici, kao i drugih zatvorenika.

“Ako Muhammed bin Selman želi da pokaže da je u Saudijskoj Arabiji počela nova era, osvježavajući prvi korak bi bio da oslobodi aktiviste i disidente koji nikada nisu optuženi za prepoznatljiv zločin i koji na prvom mjestu nikada nisu ni trebali biti uhapšeni”, kazala je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok.

“Ako Muhammed bin Selman ozbiljno misli da uvede umjereni islam, zašto onda od septembra 2017. hapsi alime koji su umjereni poput Selmana el-Aude?”, upitala je Medavi er-Rašid, univerzitetska profesorica socijalne antropologije iz Londona. “Javno kritikovanje političke i ekonomske politike saudijskog režima automatski vodi do zloglasnog El-Ha’ir zatvora gdje se drže neodređeno vrijeme bez suđenja”, dodala je ona.

“Iz perspektive ljudskih prava, ne vidimo nikakve pozitivne korake ili promjene u Saudijskoj Arabiji, zatvorenici savjesti su još uvijek u zatvoru, a atmosfera straha još uvijek prevladava”, kazala je May Romanos iz Amnesty Internationala. “Danas je još uvijek zvanično nejasan razlog hapšenja na desetine osoba u Saudijskoj Arabiji, postoji samo saopćenje u kojem navode da su ove osobe optužene za ‘rad sa stranim faktorima’, dodala je on.

A, što se tiče našeg komentara, pa Allahov Poslanik, s.a.v.s. , je rekao: ”Sedmerica će biti u Allahovom hladu kada drugog hlada neće biti: pravedan vladar…” (Hadis bilježi imam El-Buhari.)

O Davude, Mi smo te namjesnikom na Zemlji učinili, zato sudi ljudima po pravdi i ne povodi se za strašću da te ne odvede s Allahova puta; one koji skreću s Allahova puta čeka teška patnja na onom svijetu zato što su zaboravljali na Dan u kome će se račun polagati.  (Sad, 26.)

IslamBosna.ba