IslamBosna.ba- Dječak iz Sirije dobio je doživotno članstvo u lokalnoj turskoj teretani, nakon što je srceparajuća fotografija postala viralna ove sedmice.

Na fotografiji je prikazan dvanaestogodišnji Muhammed Hussein, koji radi kao čistač cipela u Adijaman provinciji na jugoistoku Turske, kako viri kroz prozor teretane. Fotografija koju je snimio jedan od redovnih korisnika teretane, i na kojoj je Hussein prikazan s postoljem za cipele na leđima, brzo se proširila na društvenim medijima u Turskoj.

Vlasnik teretane, Engin Dogan pronašao je dječaka i ponudio mu doživotno članstvo nakon što je Hussein, koji trenutno ima 89 kg, otkrio svoju želju da vježba u teretani i na taj način izgubi kilograme.

„Dječak koji gleda kroz prozor teretane, nosi papuče usred zime i teret na leđima… Naš cilj je bio da ga pronađemo i ponudimo mu doživotnu članarinu“, kazao je Dogan. „I to smo uradili. On je sada jedan od naših članova“.

Hussein je kasnije fotografisan u teretani kako diže tegove te je kazao kako je sretan zbog ove prilike.

“Pronašao me i pomogao mi je”, kazao je on. “Oduvijek sam sanjao da smršam i sada vjerujem da to mogu postići vježbajući”, kazao je Hussein.

Mustafa Kučukkaja, jedan od vlasnika centra je kazao: „Jako me pogodilo, mi nismo imali ništa i u naše vrijeme nismo imali teretanu. Turski narod je jako osjetljiv po ovom pitanju, jako sam dirnut i mislim da radimo nešto jako dobro“.

Više od 2 miliona Sirijaca živi u Turskoj nakon što su pobjegli iz svoje domovine uslijed razarajućeg rata. Mnogi žive u siromaštvu i djeca su prisiljena da rade u Turskoj kako bi izdržavala porodice.

Human Rights Watch procjenjuje da čak 40 posto sirijske djece ne pohađa školu, dok 380 hiljada koji žive u Turskoj umjesto škole rade u fabrikama, farmama i drugim područjima sive ekonomije.

IslamBosna.ba