… u RS-u za istraživanje i korištenje ugljovodonika (sirove nafte i gasa) i to na period od 28 godina.

Do sada je urađena reinterpretacija starih seizmičkih podataka, dekonzervacija i ispitivanje dviju starih bušotina koje je, kako tvrde u „Jadran-Naftagasu“, potvrdilo postojanje nafte i gasa u tragovima.

Urađena su i nova ispitivanja u Bosanskom Novom do Doboja, istražni prostor je i Semberija i Posavina, Majevica, dok je obrada dosad snimljenih seizmičkih podataka urađena u Naučno-tehnološkom centru NIS-a, a trenutno je u toku iterpretacija ovih podataka.

Cilj je da se do kraja godine, u saradnji sa stručnjacima „Gaspromnjefta“ i „Zarubrežnjefta“ definiraju lokacije za bušenje prve istražne bušotine na teritoriji RS-a, u Semberiji ili Posavini, kaže generalni direktor “Jadran-Naftagasa” Predrag Radanović.

„Početak bušenja se očekuje u prvom kvartalu 2013., dok će rezultat ovog bušenja dati smjernice za dalja istraživanja nafte i gasa na ovom području“, rekao je Radanović u izjavi novinarima nakon ove prezentacije.

Ukoliko rezultati budu pozitivni, kreće se s prvim vidom eksploatacije, dodao je on, uz uvjerenej da su Semberija i Posavina „najperspektivnije“ regije u tom pogledu, s tim da barataju i podatkom da bi se „ukupno moglo naći i oko 10 miliona tona nafte“.

Istraživanja nafte i gasa na ovom području vrše se više od 100 godina, ali iako postoji određeni broj bušotina s pojavama nafte i gasa, komercijalnih ležišta nema.

Da bi na osnovu dijela istraživanja koje „Jadran-Naftagas“ vrši mogla pronaći nafta, vjeruje i premijer RS-a Aleksandar Džombić, koji očekuje i konačne rezultate istraživanja.

Optimizam vlada i kod ministra industrije, energetije i rudarstva RS-a Željka Kovačevića, koji dodaje da bi od svega veliku korist trebalo da ima RS, posebno u vidu zapošljavanja.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *