IslamBosna.ba- Najveća bolnica u opozicionom dijelu Haleba je ‘potpuno uništena’ u zračnim napadima u ponedjeljak, navodi Sirijsko-američko medicinsko udruženje (SAMS).
Bolnica M10 je ‘potpuno uništena… nestala je’, kazao je Azam Sahlul iz SAMS-a, dodajući da su tokom zračnih napada ubijena i tri radnika na održavanju bolnice.
Aktivisti na terenu navode da je u zračnom napadu ubijeno sedam osoba, dok su dva tehničara teško ozlijeđena.
Sahlul je kazao za Middle East Eye da američka nevladina organizacija pretpostavlja da se radi o ‘bunker buster’ bombama koje mogu prodrijeti duboko pod zemlju i uništiti zgrade do temelja
“Bolnica je sada poptuno neupotrebljiva. Nije je moguće popraviti na osnovu izvještaja osoblja i ljekara”, kazao je Shalul.
On je također dodao da je u protekloj sedmici bolnica ciljana sedam puta.
Ljekari iz M10 bolnice se plaše da bi njeni gornji spratovi mogli da se uruše, dodao je on.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) potvrdila je da je bolnica uništena nakon što je ‘postala direktna meta zračnih napada’.
Bolnica M10 je u toku protekle sedmice više puta ciljana što je izazvalo međunarodnu osudu zbog nasumičnih napada na civilnu infrastrukturu.
Ranije ove godine Middle East Eye je prenio da je bolnica M2 gađana ilegalniim vakum bombama u istočnom Halebu.

Visoki zvaničnik UN-a je u nedjelju izjavio da je medicinski sistem u istočnom Halebu ‘potpuno uništen. Zdravstvene ustanove se gađaju jedna po jedna”.
Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon je prošle sedmice uporedio situaciju u Halebu sa klaonicom nakon što su se dvije bolnice našla na udaru borbenih aviona i artiljerijskih napada.
M10 je kodno ime bolnice koje koriste doktori u opozicionom dijelu Haleba iz sigurnosnih razloga.

U međuvremenu, američki State Department je saopćio da suspenduje bilateralne razgovore sa Rusijom oko Sirije, čiji je cilj bio da se oživi prekid vatre u toj zemlji i da se uspostavi zajednička vojna grupacija za borbu protiv IDIŠ-a.

“Ovo nije odluka koja je donijeta lako”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby, koji tvrdi da Rusija i njeni sirijski saveznici pojačavaju napade na oblasti u kojima su civili.

IslamBosna.ba