IslamBosna.ba: Selam alejkum w.r.b.k. hadži Dževade.
Hadži Dževad: We alejkumu selam w.r.b.k.
IslamBosna.ba: Kao prvo, možete li nam ukratko reći, šta to u biti predstavlja Asocijacija “Zul Hulejfa“
Hadži Dževad: Teško je u par rečenica reći sve, a nešto ne preskočiti. U biti Asocijaciju hadžija “Zul Hulejfa“ je osnovala grupa hadžija, čija je želja bila da afirmišu vjerska vjerska putovanja a posebno tradicionalna vjerska putovanja koja pripadaju biću muslimanskog naroda. Asocijaciju predstavlja grupa mladih ljudi, visokobrazovanih, stručnjaka iz raznih oblasti. Asocijacija nije brojna, ali je članstvo kvalitetno, stručno i veoma predano svom poslu.
IslamBosna.ba: Koje su vaše odgovornosti i kako je uopće došlo do takve ideje o osnivanju udruženja koje će hadžijama olakšati put i brinuti o njima.
Hadži Dževad: Moja odgovornost i mojih saradnika jeste da pružimo tehničku podršku hadžijama u toku putovanja obavljanja hadža i povratka. Ideja o osnivanju Asocijacije rodila se 2008. godine, kada sam ja sa svojom hanumom krenuo da obavim 5. islamsku dužnost. Tada me je ispratio moj amidža Šaban hadži Koldžo, koji je je davno prije obavio tu dužnost i od kojeg sam saznao kako je on obavio hadž. Po povratku sa hadža uvido sam da se način obavljanja hadža od tada pa da te 2008. godine nije u suštini puno promijenilo, posmatrajući to u tehničkom smislu. Pošto sam po struci inženjer, zapitao sam se zašto se ne bi poboljšalo stanje, te sam okupio jednu grupu hadžija i rekao im da mi ulazimo u jedan veoma dobar posao – a to je da od danas počinjemo ulagati za Ahiret, jer će to biti rad bez ikakve naknade ili materijalne koristi. Oni su se složili sa tim i krenuli smo sa tim hairli poslom. Drugi razlog je bio taj, a on nam je i osnovni zadatak, da smo željeli da pružajući tehničku podršku razbijemo jednu lošu sliku koja se putem medija plasirala o hadžu. Vi kad danas pogledate, gotovo svi mediji, veoma malo prenose vijesti o obredu hadža. Uglavnom se plasiraju informacije o početku hadža, i nedaj Bože, o nesrećama koje se dešavaju (IslamBosna.ba – poigbija hadžija uslijed stampeda i sl.). Naš je moto, odnosno glavni zadatak, da na ovaj način širimo samo dobre habere o hadžu, da putem GSM-satelitskog praćenja, u svakom momentu porodice hadžija mogu vidjeti gdje se oni nalaze, dokle su stigli, da svakodnevno, putem redovnih izvještaja, uživo javljanja, postavljanjem fotografija, pokažemo gdje hadžije borave, kuda se kreću, kakvo im je zdravstveno stanje. Kada smo ulazili u ovaj projekat, molio sam Allaha, dž.š., da ovaj projekat uspije i da od njega bude hajra, i gledajući danas, zahvalan sam Allahu, dž.š., što mi se molba ispunila.
IslamBosna.ba: Od kada radite na tom polju i koje su vam do sada bile najveće poteškoće na koje ste nailazili?
Hadži Dževad: Ovaj projekat je prvi put implementiran 2009.godine koji smo tada nazvali “Hadž uživo“, kada smo putem satelitskog praćenja (GPS-mobitel op. IB) pratili kretanje konvoja autobusa. To se pokazalo dobrim jer je IZ BiH prepoznala korist ovog projekta tako da smo u februaru 2010.godine sa Uredom za hadž IZ BiH, potpisali protokol, prema kojem će naša Asociacija biti implementator projekta “Tehnička podrška za hadž 2010.“ Evo i ove godine, radimo na implementaciji projekta za hadž 2011. godine.
Glavne i jedine poteškoće su finansijske prirode. Bitno je napomenuti, da ovaj projekat Asocijacija finansira sopstvenim sredstvima, i sredstvima prijatelja, partnera i sponzora. Ovom prilikom želio bih istaći i zahvaliti se našim glavnim sponzorima BH Telecomu, Općini Novo Sarajevo i Centrotransu Sarajevo, bez čije pomoći ne bi ovakvo kvalitetno implementirali ovaj projekat.
IslamBosna.ba: Koliko ove godine ima hadžija iz BiH?
Hadži Dževad: Ove godine na hadž je krenulo ukupno 1.165 hadžija/hadžinica, u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta IZ BiH i to konvojem od 3 atobusa i sa 5 aviona.
IslamBosna.ba: Kako uspijevate iskoordinirati sve hadžije i imate li pomoć od naših studenata iz Medine?
Hadži Dževad: Bitno je napomenuti da ovaj projekat implementiramo samostalno. Pored mene, ovaj projekat na terenu implementiraju Sabahudin hadži Čehajić i Tarik hadži Omerhodžić. U Sarajevu, svakodnevnu tehničku podršku pružaju nam Samih hadži Selimbegović i Elvir hadži Kurić. Ovo je veoma obiman i odgovoran zadatak, jer hadžije od nas očekuju pun angažman. Najbitnija je u svemu dobra priprema. Mi smo sa pripremama krenuli u januaru 2011. godine. Gotovo svakodnevno smo kontaktirali i planirali zadatke, tako da smo odmah poslije ramazana realizirali projekat odnosno izdati knjigu, na preko 80 strana u kojoj smo detaljno opisali plan putovanja, maršrutu puta, gdje ima signala, gdje ćemo se zakačiti za internet, gdje će se odmarati, spavati, i ostale aktivnosti u svakom danu. Također veoma bitan je i rad, mi ustajemo dosta rano prije ranog sabaha a liježemo tamo negdje iza ponoći. Kao što rekoh, ovdje nas je samo trojica, puno je hadžija/hadžinica, dosta njih žele uspostaviti kontakt sa svojim najmilijim. Al’ elhamdulillah za sada uspijevamo. Ne do Allah dragi da se ko razboli. Evo recimo danas smo vršili tehničku podršku zijaretima hadžija džamijama Kuba i Kibletejn, kao i zijaret Uhudu, vršili smo fotografisanje, a ujedno smo vršili i “live“ prijenose sa ovih zijareta. Moram napomenuti i istaći, da kad smo imali potrebe i kad smo zatražili pomoć od naših studenata u Medini, da su nam izašli u susret.
IslamBosna.ba: Koliko je savremena tehnika olakšala put i pružila bolje uvjete sigurnosti hadžijama?
Hadži Dževad: Mnogo i to u svim segmentima. Kad pogledamo u kakvim autobusima hadžije putuju, koji posjeduju sve ono što jedan savremeni i moderni autobus treba da ima (klima, udobnost, tehnička sigurnost, i sl), zatim aviona, smještaja u hotelima i svega ostalog. Da ne govorimo o tome da porodice hadžija mogu svakodnevno da prate svoje najmilije, te da putem GPS u svakom momentu znaju gdje su da ih mogu vidjeti na fotografijama urađenim tog dana i postavljenim na portal, o javljanjima uživo iz hotela, gdje mogu vidjeti i čuti svoje, a da ne govorimo o mogućnosti da putem skype-a mogu porazgovarati sa svojima i uvjeriti se da su svi elhamdulilahi dobro kako hadžije tako i njhova porodica kod kuće. Najveća sigurnost hadžija je, kad znaju da su njhovi kod kuće dobro i zdravo, kao i kad porodice znaju i vide da su njihovi najmiliji dobro i zdravo.
IslamBosna.ba: Kako je ove godine protekao put do S. Arabije? Da li je bilo problema u putu?
Hadži Dževad: Ove godine je put do S. Arabije, elhamdulillahi, prošao bez ijednog problema, zastoja ili nečeg sličnog. Sve je išlo po zacrtanom planu, i nadati je se, inšAllah, da će se tako nastaviti i ovdje u toku hadža kao i prilikom povratka.
IslamBosna.ba: Da li je djelovanje tj. tehnička podrška Asocijacije “Zul Hulejfa“ neko dodatno, uslovno rečeno opterećenje za hadžije, ili im je od koristi?
Hadži Dževad: Apsolutno nije. Ovdje bih ponovio da Asocijacija “Zul Hulejfa“ ovaj projekat implementira vlastitim sredstvima kao i sredstvima prijatelja, partnera i sponzora, i da ovaj projekat ne predstavlja dodatno finansijsko opterećenje. Od ovog projekta hadžije imaju samo koristi, i to svi iznose, i oni i njhove porodice. To vidimo iz brojnih poruka koje dobivamo. Pomažemo im u svemu: popravka mobitela, nadopunjavanje kartica za mobitele, postavljanje kartica, svega drugog. Ovo je pogotovo važno iz razloga što je veliki broj starijih hadžija/hadžinica, kojima ove usluge svakako pružaju unuci ili unuke kad su kod kuće, i koje ne susreću baš često sa proizvodima moderne tehnologije. Veoma puno nam zahvaljuju pitaju nas za sve, traže savjete, upućuju dove Allahu, i to je ono najbitnije za nas. Ako se primi samo jedna dova upućena od strane njih, mi smo presretni, jer na kraju tu smo da bismo im pružili svu potrebnu tehničku podršku i pomoć. Navešću samo jedan primjer da smo imali jednu hadžinicu koja sina nije vidjela pune dvije godine (nalazi se u Kanadi, op. IB) kod kuće i u komšiluku nije imala interneta, pa kad je ovdje putem skype-a vidjela i razgovarala sa svojim sinom, to osjećanje vam ne mogu dočarati.
IslamBosna.ba: Koliko su naše hadžije educirane o propisima obavljanja hadža i koliko su upoznati s kampanjom koju predvodi vrhovni muftija S. Arabije za sigurnost i bezbjednost hadžija.
Hadži Dževad: Dobro su educirani i upoznati. Prije polaska na hadž mi smo organizovali i održali seminare po muftijstvima za sve hadžije, na kojima smo ih detaljno educirali i objasnili propise obavljanja hadža. Naravno, to radimo svakodnevno, zajedno sa vođama konvoja, i ovdje. Uradili smo jednoobrazne majice i prsluke, sa natpisom BiH i podijelili hadžijama. Također su upoznati sa kampanjom vrhovnog muftije S. Arabije.
IslamBosna.ba: Kad se očekuje povratak?
Hadži Dževad: Povratci su, inšaAllah, za letove avionima 11. 12. i 13. novembra a povratak konvoja autobusa je 18. novembra 2011. godine. Molimo Allaha dž.š. da sve protekne u najboljem redu.
IslamBosna.ba: I na kraju imate li poruku za posjetitelje IslamBosna.ba portala?
Hadži Dževad: Naravno. Da inšaAllah na vrijeme i što prije, ukoliko su u mogućnosti obave hadž, te da ne čekaju da ostare, pa da to ne urade. Jer nije isto obaviti hadž na vrijeme nego sa odgodom. Niko ne zna, ne može biti siguran i ne može reći da će dočekati starost pa da hadž tad obavi. Nek ne dozvole sebi da presele na ahiret a nisu obavili hadž, a bili su u mogućnosti. Ne odgađajte hadž.
IslamBosna.ba: Hvala vam hadži Dževade na odv<jenom vremenu pored tolikih obaveza, i što ste nam dali informacije, koje će sigurno zanimati posjetitelje portala IslamBosna.ba i naravno sjetite nas se u dovi i da vam Allah primi hadž i olakša amin.
Hadži Dževad: Amin ja Rabbi.
IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *