Sigurno je da NYPD ima težak zadatak i da je zaštitio Njujorčane u vrijeme visoke pripravnosti. No, reakcije javnih službenika u gradovima poput Los Angelesa i Chicaga, koji su se također suočili sa ozbiljnim terorističkim prijetnjama, pokazuju da efikasna borba protiv terorizma ne iziskuje takav težak izbor između naše slobode i naše sigurnosti.

Alternativni pristup

Iskreni napori za izgradnju partnerstva sa američkim muslimanskim zajednicama predstavljaju alternativni pristup terorizmu, koji se pokazao uspješnim i u skladu sa našim ustavnim vrijednostima.

Studije pokazuju da je do 40 posto informacija korištenih za zaustavljanje terorista došlo od američkih muslimana.

Grad New York razumljivo je osjetljiv na probleme terorizma. Kao što su to gradonačelnik Bloomberg i komesar Kelly u više navrata izjavili, održavanje New Yorka sigurnim zahtijeva da policija izgradi povjerenje kod američkih muslimanskih zajednica, koje mogu biti najbolje pozicionirane za pružanje informacija potrebnih za sprečavanje terorističke zavjere.

Naime, studije pokazuju da je do 40 posto informacija korištenih za zaustavljanje terorista došlo od američkih muslimana. No, odluka NYPD-a da nadgleda muslimanske zajednice isključivo na temelju njihove religije ne doprinosi izgradnji povjerenja.

Sa jednog od protesta u New Yorku

Slabljenje krhkog odnosa između policije i Njujorčana islamske vjeroispovijesti moglo se jasno vidjeti nakon što su se pojavili izvještaji o ovim programima – nekoliko muslimanskih lidera bojkotiralo je gradonačelnikov godišnji međuvjerski doručak, odbilo susrete sa komesarom policije te su organizirali proteste ispred gradske vijećnice.

Te veze nisu samo neophodne za borbu protiv terorizma – važno je osigurati i da se muslimanske zajednice osjećaju dovoljno ugodno da komuniciraju sa lokalnom policijom u rješavanju svakodnevnih zločina.

FBI kritizirao pristup

Decenije istraživanja pokazuju da percepcije policijske legitimnosti utječu na spremnost zajednica da sarađuju sa policajcima. FBI, koji se i sam suočio sa izazovima glede svog postupanja prema muslimanskim zajednicama, javno je kritizirao pristup NYPD-a, jer je on doveo do zategnutih odnosa sa Amerikancima muslimanima, koji su generalno “prihvatili” protuterorističku misiju policijske službe.

Javni zvaničnici u drugim gradovima brzo su se distancirali od pristupa NYPD-a. Gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel je izjavio da njegov grad nikada ne bi dopustio svojim službenicima da špijuniraju muslimanske zajednice, kao što je to učinio NYPD, obećavši: “Mi to ne radimo u Chicagu, niti ćemo.”

Za razliku od FBI, kojeg nadgleda glavni inspektor i koji podnosi izvještaj Kongresu, u NYPD-u se obavještajne operacija provode bez značajnog nadzora.

Nakon što su se pojavili izvještaji o tome da je njujorška policija špijunirala muslimanske četvrti u Newarku u New Jerseyu, čikaška policija, koju sada vodi bivši šef policije Newarka, brzo je izdao nalog kojim se zabranjuje “policijski rad zasnovan na predrasudama”.

Zamjenik šefa losanđelske policije (LAPD) Michael Downing istakao je kako njegov odjel muslimanske zajednice smatra ključnim partnerom u borbi protiv terorizma. Po njegovom mišljenju: “Nema razloga da pratimo muslimanske studente ili to gdje ljudi kupuju svoje meso; to nam nije sumnjivo. To je način na koji neko živi svoj život.”

Poruka studenata Univerziteta u New Yorku

Naime, LAPD je 2007. godine razmotrio, te zbog usklađenog protivljenja kako muslimanskih grupa tako i onih za građanska prava, odbacio plan “mapiranja” muslimanskih zajednica nalik njujorškom.

Samostalnost koja košta

No, razlika između tih policijskih uprava nije samo u stavu prema američkim muslimanskim zajednicama. Los Angeles i Chicago svoj protuteroristički rad obavljaju prvenstveno u saradnji sa FBI. NYPD, međutim, izvodi samostalnu protuterorističku i obavještajne operacije, koja porezne obveznike godišnje košta više od 100 miliona dolara, i koja zapošljava 1.000 službenika.

Povijesna predanost našeg naroda građanskim slobodama i vjerskoj toleranciji ne smije biti gurnuta u stranu talismanskim tvrdnjama o nacionalnoj sigurnosti.

Međutim, za razliku od FBI, kojeg nadgleda glavni inspektor i koji podnosi izvještaj Kongresu, u NYPD-u se obavještajne operacija provode bez značajnog nadzora. Ako NYPD insistira na tome da bude nešto kao mini FBI, onda bi trebao biti podložan i istom stepenu nadzora – nezavisnog glavnog inspektora.

Njujorčani su zahvalni NYPD-u na njegovom radu u zaštiti grada. Međutim, povijesna predanost našeg naroda građanskim slobodama i vjerskoj toleranciji ne smije biti gurnuta u stranu talismanskim tvrdnjama o nacionalnoj sigurnosti. Glavni inspektor bi mogao donijeti veću transparentnost u mračni svijet prikupljanja podataka, služeći kao pošteni posrednik u utvrđivanju zakonitosti programa NYPD-a.

Transparentnost za povjerenje

Glavni inspektor bi mogao pomoći u razbijanju trenutnog kruga optužbi i poricanja i to dobivanjem i dijeljenjem pouzdanih informacija, čime bi se našim izabranim vođama i Njujorčanima omogućilo da bolje procijene policijske programe. Takva transparentnost bi pomogla u vraćanju teško narušenog povjerenja između NYPD-a i manjinskih zajednica te dovela do stvaranja jače, efikasnije policije.

Nemojmo zaboraviti da su svi Amerikanci – muslimani, Jevreji, kršćani, budisti, Hindusi i ateisti – podjednako posvećeni sigurnosti naše zemlje, a naša zemlja će biti najsigurnija kada svi zajedno radimo u ostvarivanju tog cilja.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *