Prijedlog provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, koji nudi Socijaldemokratska partija BiH zajedno sa HDZ-om, SBB-om i HDZ-om 1990, nije naišao na pozitivno mišljenje ni kod svih članova SDP-a.

Član Predsjedništva BiH iz SDP-a Željko Komšić u izjavi za Klix.ba kazao je kako se ne slaže sa takvim prijedlogom, odnosno da on nije dobro rješenje za provedbu presude po kojoj i građani BiH, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nekog od konstitutivnih naroda, imaju pravo da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

-Nadam se da ovaj dokument neće postati zvaničan stav SDP-a, jer ovo nije rješenje pitanja presude Sejdić-Finci i onoga što se njome traži. Presuda Sejdić-Finci govori o pravima pojedinaca, a ne o pravima kolektiviteta. To se ovim papirom ne rješava, kazao je Komšić.

Ranije je svoj stav protiv ovog sporazuma iznio i bivši savjetnik za vanjsku politiku Zlatka Lagumdžije, Reuf Bajrović, koji je istakao je kako mu je teško vjerovati u najave dva HDZ-a “da bi SDP pristao na to da glas naprimjer, Bošnjaka u Stocu vrijedi desetak puta manje od glasa Hrvata u Stocu. Ili da glas Hrvata u Ljubuškom vrijedi nekoliko puta više nego glas Hrvata u Sarajevu”.

(Bportal.ba)

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *