Na području šest opština Livanjskog kantona, zbog pogoršane situacije izazvane novim snijegom i neprohodnih magistralnih i regionalnih puteva, od opštinskih sjedišta odsječeno je ukupno 96 sela i zaselaka u kojima živi oko 5 500 stanovnika, potvrđeno je jutros iz kantonalnog Štaba civilne zaštite.

Direktor Uprave Civilne zaštite Frano Laštro rekao je lokalnom radiju da je, prema podacima koje je kantonalni Štab dobio od opštinskih štabova civilne zaštite, najteža situacija u opštini Kupres u kojoj je zbog blokiranih lokalnih puteva odsječeno 30 sela, zatim u opštini Bosansko Grahovo 22, Glamoču 20, Drvaru 13, Livnu šest i u općini Tomislavgrad pet naseljenih mjesta, u kojima nema životno ugroženih stanovnika.

Laštro je potvrdio da su tokom jučerašnjeg dana i sinoć otvoreni svi magistralni putni pravci, ali da se saobraćaj odvija otežano, zbog jakog vjetra koji stvara smetove, i u pratnji policije. Sva raspoloživa mehanizacija angažovana je na čišćenju lokalnih puteva i zametenih sela kako bi se život u kantonu što prije normalizovao.

Prema njegovim riječima, u akcijama pružanja pomoći ugroženom stanovništvu angažovana su i dva terenska vozila deminerskih timova Uprave civilne zaštite FBiH koja su locirana u Livnu, a zbog velikih snježnih padavina i niske temperature i dalje je na snazi odluka o stanju elementarne nepogode i obustavi nastave u svim osnovnim i srednjim školama.

Laštro je potvrdio da je Crveni krst FBiH u saradnji sa Crvenim krstom Livanjskog kantona juče u popodnevnim časovima sa tri helikoptera EUFOR-a dopremio oko 300 paketa pomoći u hrani i lijekovima, koji će danas biti distribuisani ugroženom stanovništvu u svih šest opština ovog kantona.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *