U izjavi za agenciju Anadolija, Trnava je kazao da već godinama postoji velika potreba da se izgradi džamija većih gabarita u glavnom gradu Prištini.

Trnava je istakao da je lokalna uprava već odredila zemljište gdje će se izgraditi džamija, te da se nastavljaju sve potrebne pripreme i aktivnosti kako bi izgradnja džamije mogla zapoćeti već od četvrtog oktobra ove godine.

On napominje da će buduća džamija biti izgrađena na površini od osam hiljada kvadratnih metara i imat će četiri munare i 50 kubeta. Svaka od četiri munare će imati po tri šerefe.

Trnava također navodi da na Kosovu postoji velika potreba za izgradnjom novih džamija jer postojeće ne zadovoljavaju potrebe muslimanskih vjernika.

U toku rata 1999. godine na Kosovu je srušeno, spaljeno i bombardovano oko 200 džamija i vjerskih objekata.

Trnava ističe da je Islamska zajednica na Kosovu tražila da državne vlasti snose financijske troškove za izgradnju džamije, a koji će iznositi oko 20 miliona eura.

Međutim, napominje da će biti otvorena posebna predstavništva na Kosovu za sve one koji žele da financijski doprinesu izgradnji nove džamije.

Trnava je istakao da očekuju da će muslimani širom svijeta, a posebno iz Turske, svojim doprinosima pomoći u izgradnji, vjerovatno, do sada najveće džamije na Balkanu.

(AA)

 

Leave a Reply

*

captcha *